Germania trimite o undă de şoc în Europa! Mesaj clar în plin război. Zona euro, protejată de recesiune
- Sabina Popescu
- 7 mai 2022, 07:00
Șeful Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) este încrezător că instituțiile bancare europene vor reuși să țină sub control nivelul ridicat al inflației din zona euro. Pe baza datelor economice actuale, Europa nu se va confrunta cu o recesiune, a susținut Joachim Nagel. Totuși, dacă estimările privind inflația se vor consolida la un anumit nivel, atunci „alte prețuri vor fi afectate”.
Băncile centrale din Europa vor reuși să țină sub control nivelul ridicat al inflației din zona euro, este de părere președintele Bundesbankului, Joachim Nagel, neîngrijorat că sfârşitul politicii monetare ultra-relaxate a BCE ar putea afecta economia.
Inflația pe termen mediu va atinge 2%
„Încă sunt încrezător că putem gestiona aceste evoluţii în ceea ce priveşte politica monetară, în aşa fel încât în final ne vom îndeplini mandatul, iar inflaţia pe termen mediu va ajunge la 2%”, a declarat şeful Bundesbank, avertizând însă că „oportunitatea care se deschide acum pentru măsuri de politică monetară se închide lent şi trebuie să vedem că am făcut ceva în acest caz”.
Politica monetară nu poate să țină sub control anumiți factori, a recunoscut Joachim Nagel, precizând că Banca Centrală nu poate să influențeze estimările inflaționiste. Totuși, dacă estimările se vor consolida la un anumit nivel, atunci „vor afecta alte prețuri”, a spus șeful Bundesbankului.
Deși inflația în zona euro a atins nivelul de 7,5% în luna aprilie, un nivel record pentru istoria statelor din zona euro, Joachim Nagel a oferit asigurări că nu este îngrijorat că sfârşitul politicii monetare ultra-relaxate a BCE ar putea afecta economia, potrivit Agenției Naționale de Presă.
Șeful Bundesbank: Zona euro nu se va confrunta cu o recesiune
O lungă istorie a conflictelor geopolitice, inclusiv a celor în care este implicată Rusia, a făcut ca acțiunile să își revină și să înregistreze câștiguri după perioadele de conflict armat din ultimii 30 de ani (1991, 2001, 2003, 2014) - cu excepția cazurilor în care a urmat o recesiune economică (2008).
Deși aceste conflicte au fost diferite, au existat similitudini în ceea ce privește fundalul lor economic și toate au implicat mari exportatori de energie. De exemplu, înainte de conflictele din 1991 și 2001 au existat recesiuni. Prețul petrolului s-a dublat în perioada premergătoare conflictului din 2003. Ca răspuns la războaiele din 2008 și 2014, au fost aplicate sancțiuni economice Rusiei.
Va conduce situația actuală la o recesiune? În afara Rusiei, cel mai mare risc de recesiune este în Europa. Economia Europei este în prezent pusă la încercare de prețurile mai mari la energie și de condițiile de creditare mai stricte în urma invaziei din Ucraina, din cauza dependenței mai mari de energia rusă, a legăturilor economice și a proximității geografice. Totuși, statele din zona euro nu se vor confrunta cu o recesiune, a prezis șeful Băncii Centrale a Germaniei.