Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) previzionează că economia din Germania va înregistra o creștere semnificativă în următorii doi ani, 2021 şi 2022. Bundesbank a îmbunătăţit estimările privind inflaţia şi PIB-ul în ambii ani, după cum transmit Reuters şi Bloomberg.

„Economia germană depăşeşte criza provocată de pandemie”, a afirmat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Conform estimărilor Bundesbank, cea mai mare economie europeană, a Germaniei, va înregistra o creștere de 3,7% în acest an şi de 5,2% pentru anul viitor. Estimările precedente arătau o creștere de 3% pentru 2021, respectiv de 4,5% pentru anul 2022. În cel de-al treilea an post-pandemie, 2023 este previzionat un avans de 1,7%.

Rata inflaţiei în Germania ar urma să se situeze la 2,6% anul acesta, la 1,8% anul viitor, şi la 1,7% în 2023, mai previzionează Bundesbank.

Previziunile se bazează pe faptul că pandemia va fi ţinută rapid şi durabil sub control, datorită succesului campaniei de vaccinare şi a atenuării restricţiilor impuse de autorități.

„Aceste evoluţii vor sprijini avansul economiei, în special în sectorul serviciilor şi al consumului privat”, a adăugat Weidmann.

Ministrul german al Economiei, optimist

Germania ar putea înregistra în acest an o creştere economică de până la 4%, declara ministrul Economiei, Peter Altmaier, zilele trecute. El s-a arătat optimist în condiţiile în care, în opinia sa, Germania a depăşit cea mai dură perioadă a crizei provocate de coronavirus.

„Germania a făcut faţă recesiunii mai bine decât mulţi se aşteptau, creşterea s-a redus mai puţin decât în multe alte ţări iar relansarea a demarat mai devreme”, a apreciat Peter Altmaier.

Potrivit spuselor sale, de la debutul pandemiei, statul german a cheltuit aproximativ 300 de miliarde de euro pentru a contracara efectele crizei.

La fel ca majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, Germania, prima economie a zonei euro, a înregistrat anul trecut o recesiune gravă. Motivul a fost impactul pe care l-a avut pandemia de COVID-19. Produsul Intern Brut a scăzut cu 4,8% în 2020, cel mai grav recul de după criza financiară din 2009.

Cu toate acestea, contracţia economiei germane a fost mai puţin gravă decât cea înregistrată de alți parteneri europeni.