Economia Germaniei își revine după pandemie. Estimările Bundesbank sunt optimiste

Economia Germaniei își revine după pandemie. Estimările Bundesbank sunt optimiste

Economia germană este pe cale să depășească criza provocată de pandemia de coronavirus și să intre pe creștere.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) previzionează că economia din Germania va înregistra o creștere semnificativă în următorii doi ani, 2021 şi 2022. Bundesbank a îmbunătăţit estimările privind inflaţia şi PIB-ul în ambii ani, după cum transmit Reuters şi Bloomberg.

„Economia germană depăşeşte criza provocată de pandemie”, a afirmat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Conform estimărilor Bundesbank, cea mai mare economie europeană, a Germaniei, va înregistra o creștere de 3,7% în acest an şi de 5,2% pentru anul viitor. Estimările precedente arătau o creștere de 3% pentru 2021, respectiv de 4,5% pentru anul 2022. În cel de-al treilea an post-pandemie, 2023 este previzionat un avans de 1,7%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rata inflaţiei în Germania ar urma să se situeze la 2,6% anul acesta, la 1,8% anul viitor, şi la 1,7% în 2023, mai previzionează Bundesbank.

Previziunile se bazează pe faptul că pandemia va fi ţinută rapid şi durabil sub control, datorită succesului campaniei de vaccinare şi a atenuării restricţiilor impuse de autorități.

„Aceste evoluţii vor sprijini avansul economiei, în special în sectorul serviciilor şi al consumului privat”, a adăugat Weidmann.

Ministrul german al Economiei, optimist

Germania ar putea înregistra în acest an o creştere economică de până la 4%, declara ministrul Economiei, Peter Altmaier, zilele trecute. El s-a arătat optimist în condiţiile în care, în opinia sa, Germania a depăşit cea mai dură perioadă a crizei provocate de coronavirus.

„Germania a făcut faţă recesiunii mai bine decât mulţi se aşteptau, creşterea s-a redus mai puţin decât în multe alte ţări iar relansarea a demarat mai devreme”, a apreciat Peter Altmaier.

Potrivit spuselor sale, de la debutul pandemiei, statul german a cheltuit aproximativ 300 de miliarde de euro pentru a contracara efectele crizei.

La fel ca majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, Germania, prima economie a zonei euro, a înregistrat anul trecut o recesiune gravă. Motivul a fost impactul pe care l-a avut pandemia de COVID-19. Produsul Intern Brut a scăzut cu 4,8% în 2020, cel mai grav recul de după criza financiară din 2009.

Cu toate acestea, contracţia economiei germane a fost mai puţin gravă decât cea înregistrată de alți parteneri europeni.