Regalul de animaţie debutează pe 5 octombrie cu două programe de scurt-metraje, o călătorie de neratat prin istoria animaţiei locale de la începutul secolului XX şi până în prezent. German Animated Film: Between Art, Politics and Propaganda este o colecţie de filme din 1917 până în 1990.

De la filme de propagandă, ca John Bull, până la reclame care promovează protecţia împotriva moliilor (Gobol Mottenschutz), selecţia adună atât filme din perioada nazistă, cât şi din timpul divizării între Est şi Vest. Mai mult, împătimiţii animaţiei vor avea ocazia să vadă un film realizat în 1943 prin tehnica picturii direct pe film, Semicolon Ballet de Herbert Seggelke, anunţă organizatorii festivalului. Al doilea program, „Zeitgenossen” – Selected German Animated Films from 1990 until now, aduce în festival crema animaţiei germane din ultimele decenii, printre care şi Balance (r. Wolfgang & Christoph Lauenstein), o animaţie cu păpuşi care a primit Oscarul pentru scurt-metraj în 1990. Cu ocazia asta se întoarce în Bucureşti şi The External World (r. David O’Reilly), după ce a plecat de la Anim’est 2011 cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Programul dedicat animaţiei germane continuă cu două lungmetraje – The Adventures of Prince Achmed, filmul-cult semnat de Lotte Reiniger în 1926, reproiectat la Anim’est.  şi cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a Păstrat până în prezent. Bazat pe 1001 de nopţi, filmul, care este cel mai vechi lungmetraj de animaţie păstrat până în prezent, îşi conservă şi astăzi magia în ciuda simplităţii tehnice. Al doilea titlu este The Conference of Animals (r. Curt Linda, color, 95 min., 1969), o parabolă pacifistă deghizată în film de familie şi totodată primul lung-metraj de animaţie color din cinematografia germană.

Festivalul invitat la această ediţie este Stuttgart Animation Film Festival: după ce a aniversat treizeci de ani la ediţia 2012, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume prezintă la Anim’est o selecţie de scurt-metraje alese pe sprânceană din competiţia sa.

Cea de-a şapte ediţie a Festivalului Anim’est se va desfăşura la Bucureşti între 5-14 octombrie 2012, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.