Germania ia în calcul interzicerea pieselor chinezești în rețelele 5G

Germania ia în calcul interzicerea pieselor chinezești în rețelele 5GSursă: Funtap P | Dreamstime.com

Germania ia în considerare interzicerea componentelor fabricate de producătorii chinezi Huawei și ZTE în rețelele sale 5G, începând din 2026 – au declarat miercuri surse guvernamentale pentru AFP.

Potrivit propunerilor guvernului, componentele chinezești ar urma să fie excluse din „rețeaua centrală” a țării începând cu 1 ianuarie 2026, au precizat sursele. De asemenea, guvernul vrea să înceapă să elimine treptat componentele fabricate de Huawei și ZTE din „rețeaua de acces și transport” a Germaniei, au precizat sursele.

Se înțelege că interdicția nu se va aplica doar pieselor noi, ci și celor care au fost deja instalate. Modificările aduse rețelelor mobile 5G ale Germaniei, gestionate de Deutsche Telekom, Vodafone și Telefonica, sunt „de mare importanță pentru guvernul german în ceea ce privește politica de securitate”, potrivit unui proiect de document al Ministerului de Interne văzut de AFP. „Germania are „dependențe structurale semnificative” de Huawei și ZTE, se arată în document, ceea ce duce la „o nevoie urgentă de acțiune”.

Strategia Germaniei

Planul marchează o parte din strategia Germaniei de „diminuare a riscului” în relația sa cu Republica Populară Chineză, anunțată de cancelarul

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Olaf Scholz. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

în iulie, potrivit proiectului de document. În iulie, Germania a prezentat un document de 64 de pagini în care a prezentat noua sa strategie față de o China mai „asertivă”, principalul său partener comercial.

 

Huawei este unul dintre principalii furnizori de tehnologie 5G, dar pătrunderea sa pe piețele occidentale a fost limitată de o campanie condusă de SUA, care evidențiază pericolul ca RPC să acceseze în mod clandestin datele transmise prin intermediul produselor sale de rețea.

Măsură dură față de China

În timp ce blocul dorește să mențină legăturile cu Beijingul și să asigure cooperarea în probleme critice, cum ar fi schimbările climatice, măsura a reprezentat o linie mai dură față de China după ani de presiuni din partea Statelor Unite.

Anul trecut, Washingtonul a emis o interdicție privind importul sau vânzarea de echipamente de comunicații de la companii chineze, inclusiv Huawei și ZTE. După Marea Britanie, în vara anului 2020, Suedia a devenit a doua țară din Europa și prima din UE care a interzis în mod explicit Huawei aproape toată infrastructura de rețea necesară pentru funcționarea rețelei sale mobile 5G. Sursa: insiderpaper.com.

 

Ne puteți urmări și pe Google News