UE vrea interzicerea echipamentelor Huawei pentru a construi rețelele 5G: „Este un risc ridicat de amenințare a securității întregului bloc”

UE vrea interzicerea echipamentelor Huawei pentru a construi rețelele 5G: „Este un risc ridicat de amenințare a securității întregului bloc”Sursă: Funtap P | Dreamstime.com

UE are în vedere să interzică statelor membre să accepte companii despre care se consideră că prezintă un risc de securitate în rețelele lor 5G, inclusiv grupul chinez de telecomunicații Huawei, potrivit oficialilor de la Bruxelles.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea impunerii de interdicţii privind utilizarea de către statele membre a echipamentelor fabricate de companii care generează riscuri asupra reţelelor 5G, printre acestea figurând grupul chinez Huawei, afirmă oficiali citați de cotidianul Financial Times.

Decizia ar urma să fie luată în condițiile preocupărilor oficialilor de la Bruxelles că unele guverne naţionale au o atitudine de ignoranţă. Doar o treime dintre statele UE au interzis utilizarea de echipamente Huawei în segmentele esenţiale ale reţelelor 5G, ignorând recomandările instituţiilor de la Bruxelles.

Doar o treime din țările UE au interzis Huawei

„Sunt prea puţine state care au luat măsuri, iar acest lucru evidenţiază vulnerabilităţile securităţii colective a Uniunii Europene”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă.

Noi reguli cu privire la interdicție este puțin probabil să vină înainte ca mandatul de cinci ani al actualei Comisii Europene să se încheie în 2024. Mai exact, este însă puțin probabil ca noile reglementări, care ar putea interzice utilizarea echipamentelor ce generează riscuri de securitate, să intre în vigoare în actuala legislatură europeană, care se încheie în 2024, ţinând cont de timpul necesar pentru elaborarea proiectului de către Comisia Europeană şi pentru aprobarea de către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.

Huawei a spus că se opune politizării evaluării securității cibernetice

Grupul chinez de telecomunicaţii Huawei a transmis că se opune politizării evaluărilor privind securitatea cibernetică: „Evaluarea riscurilor de securitate cibernetică fără limitarea la standardele tehnologice adecvate reprezintă o încălcare a principiilor corectitudinii şi non-discriminării, a legilor şi reglementărilor Uniunii Europene şi statelor membre

Compania a mai declarat că „nici o instanță nu a constatat vreodată că Huawei s-a implicat în furturi de proprietate intelectuală rău intenționată sau i-a cerut să plătească despăgubiri pentru încălcarea proprietății intelectuale a altora”, a transmis compania chineză.

Washingtonul a acuzat Huawei în special că este o companie rău intenționată care a furat de la companii americane, a încălcat sancțiunile împotriva Coreei de Nord și a făcut declarații false către FBI.

Oficialii din Germania și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legăturile dintre Deutsche Telekom și Huawei. La începutul acestui an, Berlinul a declarat că revizuiește utilizarea componentelor chineze în infrastructura sa 5G și dacă este necesară o modificare a legii, scrie  ft.com.