Evenimentul Zilei > Economie > Georgescu, BNR: Creşterea economică ar fi fost doar jumătate, fără aportul agriculturii
Georgescu, BNR: Creşterea economică ar fi fost doar jumătate, fără aportul agriculturii

Georgescu, BNR: Creşterea economică ar fi fost doar jumătate, fără aportul agriculturii

Produsul intern brut al României a avansat în 2013 cu 3,5%, cel mai mult dintre toate ţările Uniunii Europene. Însă rezultatele ar fi fost mai proaste, dacă agricultura nu ar fi contribuit semnificativ la avansul economiei.

Creşterea economică de anul trecut a luat prin surprindere chiar şi autorităţile care se aşteptau la un avans de numai 2,8%. Agricultura generează anual 6-7% din produsul intern brut (PIB) și a adus anul trecut 18,5 miliarde de euro în economie, cel mai bun rezultat din istorie.

„Agricultura şi protecţia mediului sunt subiecte importante care contribuie la creşterea economică a României. De exemplu, în 2013, creşterea economică ar fi fost doar jumătate din cea raportată dacă nu ar fi contribuit creşterea din agricultură, ceea ce arată importanţa a agriculturii şi a celor care lucrează în acest domeniu”, a declarat prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Florin Georgescu, în cadrul unei conferințe de specialitate, transmite Agerpres.

Acesta susţine că există o serie de oportunităţi din punct de vedere al creşterii eficienţei în agricultură prin aplicarea unor reforme complexe în domeniu iar agricultura în România este un subiect foarte important mai ales dacă se are în vedere şi dinamica exporturilor în acest domeniu.

„Realizările României în agricultură se bazează pe o serie de factori, o absorbţie mai bună a fondurilor europene dar un efort semnificativ din partea bugetului de stat”, a mai spus prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României.

De asemenea, Florin Georgescu a precizat că România se confruntă cu o serie de probleme, similare celor din pieţele europene şi internaţionale, precum impactul negativ al încălzirii globale asupra agriculturii sau creşterea cererii de hrană în următorii 30 de ani.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: