GAURA NEAGRĂ de la buget se regăsește în FRAUDE RECORD la ACHIZIȚII PUBLICE. Prejudiciu URIAȘ depășește bugetele unor ministere

GAURA NEAGRĂ de la buget se regăsește în FRAUDE RECORD la ACHIZIȚII PUBLICE. Prejudiciu URIAȘ depășește bugetele unor ministere

Aproape 1.000 de dosare penale au fost înregistrate, anul trecut, de Poliția Română privitor la fraude în domeniul achizițiilor publice din administrație, sănătate și învățământ. Oamenii legii arată că cele mai multe fapte penale a fost constatate în administrația publică. Paguba produsă bugetului de stat prin aceste fraude depășește 5 miliarde de lei, jumătate din suma reclamată de Liviu Dragnea, ca fiind dispărută de la buget, o sumă de cinci ori mai mare ca a Minsiterului Public (Parchetul General) și mult mai mare decât bugetele pe anul 2017 ale unor ministere precum cel al Economiei, al Comunicațiilor sau al Energiei.

O adevărată gaură neagră în bugetul Românieia au produs fraudele comise în anul 2016. Poliția Română a transmis că, anul trecut, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au întocmit 946 de dosare penale, iar faţă de 50 de persoane au fost dispuse măsuri preventive. Prejudiciile cauzate bugetului de stat, prin derularea ilegală a contractelor de achiziţii publice au fost în valoare de peste 5 miliarde de lei, iar pentru recuperarea acestora, au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de 1,7 miliarde de lei.

În cursul anului trecut, polițiștii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat activităţi de verificare a legalităţii încheierii şi derulării unor contracte de achiziţii publice şi pentru descoperirea prejudiciilor aduse bugetului de stat, în domeniile administraţie publică, sănătate şi învăţământ.

În urma acțiunilor desfășurate de oamenii legii, au fost înregistrate 946 de dosare penale în acest domeniu, dintre care 406 în urma sesizării din oficiu a poliţiştilor.

Poliția Română precizează că, dintre dosarele penale înregistrate, 840 au avut ca obiect fraude specifice achiziţiilor publice în domeniul administraţie publică, 65 în domeniul sănătaţii și 44 în domeniul învățământului.

În urma administrării probatoriului, 391 de dosare au fost înaintate parchetelor competente, cu propunere de declinare.

Au fost întocmite 54 de referate cu propunere de trimitere în judecată, iar în 40 de dosare au fost emise rechizitorii. De asemenea, faţă de 50 de persoane s-au dispus măsuri preventive, dintre care 8 au fost arestate preventive, iar 42 au fost reținute.

Paguba, mai mică bugetele unor ministere

Conform cifrelor avanasate de Guvernul României, unele ministere au alocate bugete mult mai mici decât paguba adusă, în 2016, de fraudele în domeniul achizițiilor. De exemplu, Ministerul Economiei va avea alocată o sumă de 225 milioane de lei pentru anul 2017. Ministerului Public i-a fost alocat un buget ce va tinge 1,03 miliarde de lei. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) are prevăzut anul acesta un buget de 610,275 milioane de lei. Ministerul Energiei va primi în acest an de la bugetul de stat o sumă de 205,8 milioane de lei. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat are o alocare de la bugetul de stat, pentru 2017, de 778,259 milioane de lei