Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că OUG nr.21/2004, cea care reglementează starea de alertă, este constituțională, dar că nu poate restrânge drepturile și libertățile cetățenilor.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

Cu unanimitate de voturi, a respins excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.2 lit.f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale.

În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului”, se arată în comunicatul CCR.

Decizia este definitivă.

În acest caz, CCR a fost sesizată de Avocatul Poporului, care punctează că restrângerea de drepturi și libertăți fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin OUG sau hotărâre de guvern.

În contextual pandemiei provocată de noul coronavirus, ședinţa CCR de miercuri dimineață s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă, în sală fiind prezenți doar preşedintele CCR, Valer Dorneanu, un magistrat asistent, precum şi reprezentanţii Avocatului Poporului şi ai Ministerului Public.