Evenimentul Zilei > International > Garry Kasparov: „Regimul lui Putin va deveni o amenințare fascistă pentru întreaga lume”
Garry Kasparov: „Regimul lui Putin va deveni o amenințare fascistă pentru întreaga lume”

Garry Kasparov: „Regimul lui Putin va deveni o amenințare fascistă pentru întreaga lume”

Fostul campion mondial de șah, Garry Kasparov, a afirmat că fiecare rus care trăiește în Rusia, în această perioadă, face parte din mașina de război a lui Vladimir Putin. În același timp, el a transmis și că cei care doresc să se situeze de partea bună a istoriei trebuie să plece din Federația Rusă.

Garry Kasparov a mărturisit că a petrecut 20 de ani luptând împotriva lui Vladimir Putin. „Am spus întotdeauna că regimul său va deveni inevitabil o amenințare fascistă – nu doar pentru Rusia, nu doar pentru vecinii săi, ci pentru întreaga lume. Ar fi fost frumos dacă mai mulți oameni ar fi luat în serios acest avertisment”, a transmis Kasparov.

Marele maestru de șah, în vârstă de 59 de anim a spus și că liderul de la Kremlin „nu a jucat niciodată șah, ci poker, iar la pokerul geopolitic a fost bun”. Mai mult decât atât, președintele rus ar fi folosit de multe ori cărți proaste. Cu toate acestea, el a câștigat, pentru că adversarii săi au căzut în cacealmaua lui, explicat Garry Kasparov.

Vladimir Putin se află într-o „poziție proastă”

Cu toate acestea, țarul de la Kremlin ar fi într-o poziție proastă. „În șah, avem o vorbă: când ești într-o poziție proastă, toate mișcările sunt greșite”.  Campionul mondial a fost întrebat și dacă se află într-o poziție confortabilă pentru a le cere celor care încă nu au părăsit Rusia să o facă, în contextul în care el locuiește în străinătate. Șahistul se află în exil politic din 2013.

Fostul mare campion de șah a răspuns: „Acesta este un război. Ori ești de o parte a frontului, ori de cealaltă. Fiecare cetățean rus, inclusiv eu, poartă o responsabilitate colectivă pentru acest război, chiar dacă nu este o responsabilitate personală. Astăzi, Rusia este o dictatură fascistă, care, în timp ce noi vorbim aici, comite crime împotriva umanității. Și fiecare dintre cei care mai trăiesc în Rusia acum, face parte din această mașinărie de război, fie că vrea sau nu”.

Kasparov a declarat că rușii care vor să primească azil în altă țară ar trebui mai întâi să semneze o declarație în trei puncte în care să „declare că războiul este criminal, că regimul Putin este ilegitim și că Ucraina este indivizibilă”.  Dacă ar semna acest act, persoana respectivă ar fi pasibilă de urmărire penală în Rusia pentru trei capete de acuzare, potrivit legilor impuse de Vladimir Putin, informează The Guardian.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: