Evenimentul Zilei > International > Gardienii Revoluției, gata de atac la un an de la moartea lui Soleimani
Gardienii Revoluției, gata de atac la un an de la moartea lui Soleimani

Gardienii Revoluției, gata de atac la un an de la moartea lui Soleimani

Gardienii Revoluției, gata de atac la un an de la moartea lui Soleimani. Gardienii Revoluţiei au efectuat un amplu program militar de trageri cu rachete balistice în Oceanul Indian. Acțiunea armatei de elită a regimului Iranian provoacă o anumită îngrijorare.

Desant de calibru greu pentru Gardienii Revoluţiei! Armata de elită a regimului iranian a efectuat trageri cu rachete balistice asupra unor ţinte în Oceanul Indian. Acestea fac parte din cadrul unor exerciţii militare, a indicat sâmbătă site-ul acestora Sepahnews, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Rachetele au vizat „nave de război inamice şi le-au distrus la 1.800 km” distanţă, precizează site-ul. Exerciţiile, care au început vineri şi se încheie sâmbătă, au loc în centrul Iranului cu ţinte situate în „nordul Oceanului Indian”. O înregistrare video difuzată de televiziunea publică arată lansarea a două rachete şi apoi ţinte lovite pe mare.

Generalul Mohammad Bagheri, şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, a fost prezent în a doua zi a exerciţiilor, alături de şeful Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, şi de şeful ramurii aerospaţiale a Gardienilor, Amirali Hajizadeh.

Gardienii Revoluției: „Dacă inamicii prezintă o intenţie rea, vor fi luaţi la ţintă şi distruşi”

Generalul Bagheri, citat de Sepahnews, a lansat și un avertisment. Utilizarea „rachetelor cu rază lungă de acţiune serveşte pentru a arăta că, dacă inamicii prezintă o intenţie rea împotriva intereselor noastre naţionale, a rutelor comerciale maritime sau terestre, ei vor fi luaţi la ţintă şi distruşi. Nu avem intenţia de a efectua niciun fel de atac”, a adăugat el. Oficialul a subliniat că prin exerciţiile militare, Iranul este pregătit să se apere „cu toată forţa” împotriva oricărui agresor.

Supranumite „Marele Profet 15 (‘Great Prophet 15’)”, exerciţiile militare prezintă o „nouă generaţie” de rachete balistice sol-sol. Manevrele au inclus, vineri, un atac cu dronă asupra unui sistem de apărare antirachetă. Atacul a fost urmat de lansarea unui baraj de rachete balistice de tipurile Zolfaghar, Zelzal şi Dezful”, relatează Sepahnews.

Aceste exerciţii intervin după manevre desfăşurate timp de două zile de marina iraniană în Golful Oman. Începând cu 5 ianuarie, armata a efectuat un alt exerciţiu de anvergură, care a antrenat drone timp de 48 de ore.

Israelul, îngrijorat de noua operațiune marca Gardienii Revoluției

Exerciţiul cu drone a avut loc la două zile după împlinirea unui an de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac american cu drone în Irak. Iranienii au declarat în mod public, la momentul respectiv, că vor răzbuna moartea influentului om de arme. Manevrele efectuate de Iran intervin pe fondul tensiunilor crescânde cu SUA, amplificate de politica administraţiei Trump  faţă de Teheran. De altfel, Trump a etichetat Guardienii Revoluției ca organizație teroristă.

Pe de altă parte, presa centrală din Israel exprimă temeri că această operațiune de calibru ar putea avea ca țintă obiective ale țării. „Raportul nu a specificat distanța rachetelor utilizate. La o distanță convenabilă, mărimea lor ar putea viza obiective israeliene”, notează Times of Israel.

Foto: Reuters