Evenimentul Zilei > Politica > Firea acuză PNL de angajări inutile în instituțiile statului. „Funcționari care se plimbă pe holuri”
Firea acuză PNL de angajări inutile în instituțiile statului. „Funcționari care se plimbă pe holuri”

Firea acuză PNL de angajări inutile în instituțiile statului. „Funcționari care se plimbă pe holuri”

Gabriela Firea, senator PSD, susține că în decurs de un an, în guvernarea liberală au fost create mii de posturi în instiuțiile statului.

Vineri seară, la Antena 3, Gabriela Firea, senator PSD, a declarat că, în decurs de aproape un an, în guvernarea liberală au fost create mii de posturi în instuțiile statului. Gabriela Firea îl acuză pe Ludovic Orban că și-a încălcat promisiunea de a „subția” aparatul bugetar.

„Ce este sfidător la adresa românilor: s-a promis în campania pentru alegerile legislative că se va subția aparatul bugetar, că nu vor mai exista paralelisme, că fiecare va avea ceva concret de făcut, că nu vor mai fi funcţionari care se plimbă pe holuri sau toacă hârtia”, a spus Gabriela Firea.

Gabriela Firea, susține că în guvernarea liberală au fost create mii de posturi

„Prima OUG 1/2020 interzicea detașările din sistemul privat în sistemul de stat. Este o ordonanță cu care fostul Ludovic Orban s-a lăudat foarte mult, spunând că sunt 30 de mii de PSD-işti, pe care îi dă afară.

Și ce s-a întâmplat? Au ocupat ei cele 30 de mii de posturi, plus încă 14 mii.

În total, 44 de mii de posturi de bugetari în plus, într-un an, pentru un guvern care s-a lăudat că face reduceri în toate instituțiile statului”, a acuzat Firea.

Raluca Turcan a descoperit sporuri care urmau să fie recalculate eronat

Vineri seară, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că a identificat sporuri în sistemul public care urmau să fie calculate la venitul din anul 2022.

„În momentul de față, s-a creat o inechitate în sistemul public, pentru că pe o lege a salarizării, care putea să plece de la premisa de a aduce unitate în sistemul de salarizare, s-au creat tot timpul excepții”, spune Raluca Turcan. Ea a dat un exemplu de astfel de inechitate: în sistemul medical, medicii și asistentele au salariile și sporurile calculate la nivelul salariului în plată, în timp ce personalul TESA, infirmierii, brancardierii au sporurile calculate la nivelul salarizării din 2018. „Mai mult decât atât, există și alte excepții în care plățile se fac la nivelul salariilor din 2022 care era fixat pe acea grilă de salarizare din Legea 153/2017. Dar nu sunt singurele excepții”, a declarat Raluca Turcan, vineri, la Digi24.