Guvernarea se va rupe în 2023 prin fuga USR-PLUS în Opoziție. Analiză politică
- Ada Meseșan
- 8 februarie 2021, 08:48
Guvernarea se va rupe în 2023. USR-PLUS încearcă să-și facă imagine în interiorul Guvernului. Miniștrii progresiști continuă campania electorală. În 2023 s-ar putea să abandoneze guvernarea, în pregătirea anului electoral 2024.
Guvernarea se va rupe în 2023. Analiza asupra comportamentului beligerant al liderilor și miniștrilor USR-PLUS față de partenerii lor din coaliție precum și anticiparea retragerii lor din guvernare în scop electoral în anul 2023 nu sunt făcute de lideri din Opoziție.
Sau de liberali, targetați de progresiști ca fiind principalii lor adversari politici. Sunt prezentate de politologul Cristian Pîrvulescu, un specialist în strategiile USR-PLUS.
Vlad Voiculescu, cel mai vizibil provocator de tensiuni al progresiștilor în interiorul Executivului
Cristian Pîrvulescu, conferențiar universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a recurs la aceste observații în urma tensiunilor repetate provocate în guvernare și în coaliție de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Politologul a tradus una din motivațiile care stau la baza atitudinilor ministrului PLUS, într-o intervenție la Digi 24. Strategie politică anticipată pentru anul electoral 2024 când Dacian Cioloș, șeful PLUS, va candida la alegerile prezidențiale.
„Am văzut deja că au existat câteva probleme legate de comunicare. Nu este neapărat exagerat că ministrul Vlad Voiculescu își dorește acest lucru, însă la noi s-a stabilit altfel. O regulă a fost înainte de formarea acestui guvern și nu poți să schimbi modul în care funcționează un sistem bine pus la punct, pentru că vaccinarea funcționează”, a analizat politologul intenția ministrului Voiculescu de a-și asuma comunicarea campaniei de vaccinare, motiv care a dus la un conflict cu doctorul militar Valeriu Gheorghiță.
Candidatura lui Dacian Cioloș la prezidențialele din 2024, motiv de ruptură a guvernării
„Nu cred că este vorba de o problemă personală între ministru și prim-ministru, nici între ministru și cei care coordonează vaccinarea, ci cred că este o chestiune care ține de strategiile privind alegerile din 2024”.
“Noi ne-am obișnuit că odată ce se termină o campanie electorală începe cealaltă. Domnul Vlad Voiculescu este un apropiat al unui posibil candidat în 2024, domnul Dacian Cioloș. Și cred că problemele pe care le vedem în comunicarea dintre miniștrii USR-PLUS și Guvern, pentru că nu este singurul, mai sunt și alte ministere cu probleme de comunicare, țin de acest lucru”, a comentat Cristian Pîrvulescu.
Iohannis și Cîțu, “pompierii” care ar putea stinge crizele provocate de progresiști
Atitudinea conflictuală întreținută între membrii Guvernului nu aparține doar ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Dar el a fost cel mai vizibil. Toți ceilalți demnitari ai USR-PLUS care au preluat ministerele de la foști miniștri liberali acuză zilnic “greaua moștenire”. Și nu doar ca parte a strategiei politico-electorale.
Ci și pentru a-și justifica lipsa de experiență sau de rezultate în ministerele pe care le conduc în prezent.
Cristian Pîrvulescu a fost tranșant în acest caz. USR-PLUS vrea să-și facă marketing politic profitând de guvernare pentru a-și conserva electoratul instabil.
Soluția pentru temporizarea crizelor provocare de progresiști este, potrivit politologului, o intervenție fermă a președintelui Klaus Iohannis. Sau, o remaniere asumată de premierul Cîțu.
„USR-PLUS are un electorat foarte volatil”
„Cred că USR-PLUS încearcă să își facă o imagine în interiorul Guvernului, încercând să își conserve un electorat care este un electorat foarte sensibil, foarte volatil și atunci transmite aceste mesaje în acea direcție. Nu cred că în acest moment sunt elemente care să îi facă pe cei de la USR-PLUS să renunțe la un ministru. Ar fi o slăbiciune.”
“Este o problemă de comunicare în interiorul coaliției și ea va fi remediată fie printr-o intervenție mai energică a președintelui care să preia controlul și să facă comunicarea mult mai structurată, fie prin asumarea de către prim-ministru a atribuțiilor pe care constituțional le are, dar pe care încă nu le-a asumat”, a comentat Cristian Pîrvulescu.
Comanda șefului statului, a premierului și a șefului PNL către liberali: fără scandal
Cine ar avea de câștigat în urma unei remanieri provocate de tensiunile inițiate de progresiști la nici două luni de la demararea guvernării? Nimeni. Acest lucru îl știe și premierul Cîțu care a declarat ieri: „Nu iau în calcul remanierea în acest moment. Nu sunt scandaluri. E o coaliţie nouă, care vine după câţiva ani de zile de campanie electorală, dar e o coaliţie care devine din ce în ce mai puternică şi cred că bugetul va consolida această coaliţie”.
Strategia politică a șefului PNL, Ludovic Orban, a premierului Cîțu și a președintelui Iohannis este de a nu răspunde provocărilor USR-PLUS pentru a nu afecta guvernarea dificilă din cauza crizei economice creată de pandemie. Cei trei lideri sunt conștienți că o guvernare deficitară va afecta atât cetățenii cât și partidele de coaliție.
Decizie care a inflamat liderii și parlamentarii PNL. Ei se plâng că atitudinea non-beligerantă față de atacurile progresiștilor le aduce daune de imagine în rândurile votanților lor.
Politologul Cristian Pîrvulescu este de aceeași părere cu premierul. Nu va avea loc o remaniere guvernamentală prea curând. Dar ea va avea loc cu un an sau doi ani înainte de alegerile generale din 2024, în urma abandonării Executivului de către USR-PLUS și a intrării lor în opoziție. De ce? Pentru a nu deconta electoral pierderile iminente de imagine în urma guvernării pe o perioadă de criză economică.
“USR-PLUS a avut rezultate mediocre la alegeri și vrea să recupereze în raport cu PNL”
„Cum ar arăta acum o remaniere guvernamentală? În primul rând pentru USR PLUS. Acest partid care a avut performanțe mediocre la alegerile parlamentare încearcă acum să își consolideze imaginea și să o consolideze în raport cu PNL.
Întreabarea pe care ne-o punem acum nu este câtă vreme rezistă Vlad Voiculescu în minister, ci cât va rezista această coaliție. Când se va rupe coaliția?”
“Iar acum vedem elementele care ar putea duce ulterior la ruperea coaliției. Eu cred că 2022 sau 2023 vor fi ani în care se va decide dacă această formulă va merge până la capăt. PNL are tot interesul să meargă până la capăt și UDMR la fel.”
În 2023, USR-PLUS va intra în Opoziție alături de PSD pentru a rupe PNL
“Dar USR-PLUS are o problemă importantă legată de înrădăcinarea partidului. Participarea la guvernare va fi un element suficient pentru asta? S-ar putea ca unii să propună ieșirea de la guvernare. Nu cred că în an de criză pandemică și economică se va întâmpla asta, dar în 2023 nimeni nu poate garanta că această coaliție va rezista” a anticipat Cristian Pîrvulescu, bun cunoscător al strategiilor pregătite de progresiști.
Sociologul Bruno Ștefan a previzionat abandonarea guvernării de către USR-PLUS spre finalul mandatului într-un interviu acordat Ev.Z. cu o lună în urmă. El a spus că în jurul anilor 2022-2023, Alianța USR-PLUS va intra în Opoziție alături de PSD și că ambele structuri politice vor încerca să rupă cât vor putea din principalul lor rival politic, PNL.
Războiul împotriva crizei economice se va transforma în război politico-electoral. Situație care poate aduce avantaje politice progresiștilor și socialiștilor, dar care va afecta evoluția țării spre ieșirea din criză, implicit, nivelul de trai al oamenilor.