Editura Evenimentul si Capital

G7: Ce NOTE au primit PUTERNICII lumii în funcţie de prestaţia de la Taormina

Autor: | | 4 Comentarii | 1501 Vizualizari

1.Donald Trump a primit nota 5. Preşedintele avea deja emblema de "strică-petrecerea". A precedat debarcarea sa în Sicilia cu o neobrăzare la adresa nemţilor. A fost inflexibil pe tema schimbărilor climatice, făcând pe Hamletul tragic asupra acordurilor de la Paris, nepermiţând presingul aliaţilor. Depărtarea sa fizică de ceilalţi lideri în plimbarea inaugurală de vineri a fost bătătoare la ochi. Contradictoriu si profitor ca totdeauna, Trump a permis câte ceva asupra comerţului, dar nu s-a abţinut să tragă de urechi Germania cu "exporturile sale nepermis de mari" şi, a fost neatent în problema Africii.

2. Paolo Gentiloni (primul ministru al Italiei), nota 7,5. Catapultat la conducerea G7, a gestionat cu politeţe şi pricepere o agendă dificilă şi complexă. În afara succesului organizatoric, a obţinut maximul de înţelegeri posibile: lupta împotriva terorismului, crizele regionale, dialogul cu Africa, chiar şi problemele comerţului. Un compromis la scăderea migraţiei. Asupra climei, mărul discordiei, cei şapte sunt de acord de a nu fi de acord. Pentru Gentiloni, ''a discuta e totdeauna util să discuţi''.

3. Emmanuel Macron (preşedintele Franţei), nota 7,5. Era cel mai aşteptat debutant la Taormina ca şi Trump. A fost, la masa discuţiilor, cel mai pasional în a argumeta lupta împotriva schimbărilor climatice, explicând că a rămâne în acordurile de la Paris e vital pentru interesele şi reputaţia SUA. Important este anunţul său la conferinţa de presă: ''Sper cu încredere că Donald Trump va confirma implicarea americană, dar oricare va fi decizia sa, nu ne va împiedica să mergem înainte''. Macron va fi primul preşedinte occidental care se va întâlni cu Vladimir Putin după acest G7, cu care anunţă că vrea să aibă ''un dialog exigent''.

4. Angela Merkel (cancelarul german), nota 6. Sosită la al 12-lea summit al său, este Frau ohne Schatten (doamna fără umbră). Cancelarul german a sosit la Taormina deranjată de acuzele lui Trump (''germanii sunt nişte oameni foarte răi''), pe care le-a definit cu dezgustul permis de limbajul diplomatic ca ''nepotrivite''. Puţin vorbăreaţă cu media pe toată durata summitului, Frau Angela a renunţat chiar şi la tradiţionala conferinţă de presă, limitându-se să definească ''dificilă, pentru a nu spune nesatisfăcătoare discuţia asupra problemelor climatice''. Puţin a lipsit ca să nu se declare duşmanca lui Trump, cu gândul la apropiatul G20 din iulie de la Hamburg, unde va fi gazdă şi unde speră că va termina cu bine ''meciul climei''.

5. Justin Trudeau (prim-ministrul Canadei), nota 8. (cel mai tânăr, Oscarul pentru simpatie). Premierul canadian, altul dintre cei cinci debutanţi, a venit în primul râd să înveţe. Asta mai ales că va fi următorul preşedinte al G7, când va găzdui anul viitor la Charlevoix, în Quebec, summitul. '' Voi face ce ştiu mai bine pentru a menţine standardele italiene'', a spus la sfârşit, mulţumind lui Gentiloni. În discuţii, Trudeau a fost susţinătorul deschis al clasei medii, accentuând necesitatea creşterii puternice a acesteia. În imaginarul locuitorilor Taorminei, dar şi al celorlalţi italieni, Trudeau a câştigat Oscarul de simpatie, acceptând să facă selfie, aventurându-se pe străduţe cu escorte doar de ochii lumii şi permiţându-şi un sote' de raci şi peşte prăjit la Grotta Azzurra, un cunoscut restaurant local. Asta după cina oferită de preşedintele Mattarella. Semn că îi venise din nou foame.

6. Theresa May (prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii), nota 6,5. Dacă Angela Merkel a fost ''doamna fără umbră'', May a fost ''the woman who wasn't there'' (femeia care nu era). Pe deplin justificat după tragedia de la Manchester. Contibuţia sa a fost la capitolul luptei împotriva terorismului, adevăratul succes al summitului. May a avut şi bunul simţ de a nu aduce în discuţie Brexitul. În întâlnirea cu Trump a puctat preocupările sale în privinţa scurgerilor de informaţii secrete din SUA, un mod indirect de a-i spune să fie mai disciplinat.

Ce NU mai ai voie sa faci in Saptamana Patimilor! Aduce MARE ghinion! Multi fac greseala ASTA!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI