Fructul care ajută la reducerea colesterolului din sânge și a tensiunii arteriale
- Antonia Hendrik
- 10 decembrie 2023, 07:14
Fructul, recunoscut pentru conținutul bogat în vitamina C, ajută la reducerea colesterolului din sânge și a tensiunii arteriale. Fructul mai oferă o gamă largă de substanțe nutritive, inclusiv compuși cu proprietăți anticancerigene.
Fructul, datorită gustului său, este unul dintre cele mai apreciate. În fiecare an, se produc aproximativ 70 de milioane de tone de portocale la nivel global. Gustul fructului a fi al treilea cel mai plăcut după ciocolată și vanilie.
Fructul este plin de minerale esențiale
Portocalele conțin o serie de minerale esențiale pentru sănătate, precum potasiu și fosfor, care pot contribui la ameliorarea și prevenirea afecțiunilor cronice. Nutrienții acestora te pot ajuta să atingi necesarul zilnic de substanțe nutritive și oferă senzație de sațietate pe parcursul mai multor ore.
Peste 80% din recolta de portocale este destinată producerii sucului, considerat cel mai iubit suc din lume. Portocalele şi lămâile i-au protejat pe marinari de scorbut în timpul călătoriilor lor. Se ştie că această boală se dezvoltă din cauza lipsei de vitamina C, iar ambele fructe o conţin din abundenţă.
Beneficiile consumului de portocale
Gustul portocalelor poate varia de la suculent și dulce la amar, în funcție de varietate. Acestea se consumă ca gustare simplă sau ca ingredient în numeroase rețete, precum: prăjituri, rulade, garnituri pentru fripturi, salate, clătite, tarte sau sosuri.
Portocala conţine şi vitamine din grupa B - B1, B2, B6, B9, vitaminele A şi E, precum şi H şi PP. Citricele mai conţin oligoelemente: potasiu, magneziu, fosfor, calciu; pectine; celuloză; fitoncide; bioflavonoide (ajută la scăderea colesterolului din sânge şi tensiunii arteriale).
Fructul oferă energie organismului
Substanţele conţinute de a acest fruct au şi efect antiinflamator. Pe lângă vitamina C, portocalele sunt bogate în vitamina A şi potasiu, benefice pentru sănătatea ochilor. Conţinutul crescut de vitamina C acţionează puternic prin neutralizarea radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea pielii.
Cantitatea mare de pectine din portocale ajută la reducerea zahărului din sânge, precum şi la sinteza vitaminelor şi purificarea sângelui. Aceste citrice sunt recunoscute ca fiind cel mai bun profilactic împotriva răcelilor.
Portocalele pot diminua riscul de a dezvolta cancer
Cojile de portocală conțin printre cele mai ridicate concentrații de flavonoide și vitamina C dintre toate citricele. Flavonoidele ajută la reglarea apoptozei sau a morții celulare programate.
Apoptoza este un proces pe care organismul îl folosește pentru a ucide celulele anormale înainte ca acestea să se înmulțească și să se dezvolte necontrolat.
Fructul reduce grăsimea abdominală
Conținutul de fibre al portocalelor poate ajuta la reducerea: colesterolului, grăsimii abdominale și grăsimii viscerale. Acestea conțin flavonoide, compuși cu proprietăți antioxidante. Aportul ridicat de flavonoide poate contribui la reducerea grăsimii corporale, fiind printre beneficiile consumului de portocale.
Portocalele pot susține sănătatea inimii
Unul dintre compușii antioxidanți din portocale, numit hesperidină, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului din sânge. Consumul regulat de citrice poate diminua riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, sucul de portocale poate avea un efect de subțiere a sângelui, conform BBC Good Food.
Medicii le recomandă pentru hipertensiune arterială, ateroscleroză şi boli hepatice. Datorită conţinutului lor de potasiu, au un efect diuretic pronunţat. Medicii avertizează că persoanele care au afecţiuni ale tractului gastrointestinal trebuie să evite consumul de portocale pe stomacul gol. Aciditatea lor ridicată poate deteriora smalţul dinţilor.