Rețetă de tort cu ciocolată și portocale. „Cuib de Paști”, deliciul sărbătorilor în familie

Rețetă de tort cu ciocolată și portocale. „Cuib de Paști”, deliciul sărbătorilor în familie Sursă Dreamstime

Tortul „Cuib de Paști” este un desert numai bun pentru masa de sărbători. Combinația de ciocolată și portocale îi va încânta pe toți membrii familiei tale, dar și pe musafiri.

Acest tort este o combinație între două mousse-uri, unul de ciocolată și altul de portocale, ambele preparate într-un mod asemănător cu crema Diplomat, dar ușor diferit. Pentru a face baza tortului, se utilizează un blat umed și delicios cu ciocolată.

Ingrediente Tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale

Blat de tort umed cu ciocolată

  • 3 ouă
  • 60 ml. lapte
  • 120 de grame de zahăr
  • 1 praf de sare
  • 30 grame gelatină
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 250 de grame de ciocolată cu 74% cacao
  • 550 de grame de smântână pentru frișcă.

Orange curd:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 150 ml. suc de portocale proaspăt stors
  • 1 ou
  • 1 gălbenuș
  • 80 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă vă place mai dulce)
  • 70 grame de unt
  • 2-3 fâșii de coajă de portocală, doar partea colorată intens de la suprafață

Glazură:

  • 100 de grame de ciocolată cu 75% cacao
  • 70 de grame de unt.

Decor, opțional:

  • ouă de ciocolată
  • bomboane în formă de ouă
  • 2 foi de plăcintă + 25 grame de un.

Mod de preparare

Se începe cu prepararea cremei de orange curd, o cremă ce stă la baza unuia dintre cele două mousse-uri stabilizate cu gelatină.

Se pun ingredientele, începând cu sucul de portocale, oul și gălbenușul și zahărul, într-o crăticioară și se omogenizează bine cu telul. Se adaugă bucățile de coajă de portocală și untul și se gătește totul la foc mic, amestecând continuu, până când compoziția se îngroașă.

 Dacă aveți un termometru special, să știți că ouăle sunt gătite la 73 de grade Celsius, moment în care tragem cratița de pe foc, altfel riscăm să se taie compoziția. După ce crema s-a îngroșat, se trage imediat de pe foc și se trece prin sită. Se păstrează acoperită cu folie alimentară până vom avea nevoie de ea.

În cazul în care alegeți să utilizați gelatina în foi, aceasta trebuie pusă la înmuiat într-un vas cu multă apă rece. Dacă optați pentru gelatină granulată (pulbere), aceasta trebuie pusă într-un castron și acoperită cu apă, cam de 2-3 cm.

Se pune pe foc o cratiță cu apă cam de 4-5 cm. Se alege un alt castron care să se potrivească deasupra acesteia, așa încât fundul să nu atingă apa. Se pune în acest castron ciocolata ruptă în bucăți și se lasă să se topească lent, la abur.

Se ia un castron și se adaugă cele 3 ouă, precum și zahărul, sarea și extractul de vanilie. Apoi, se mixează cu un mixer până când amestecul devine o cremă galben pal. Între timp, se pune o cratiță pe foc, în care se toarnă apă de 4-5 cm.

Adăugăm laptele și transferăm castronul deasupra cratiței cu apă care fierbe și continuăm să batem cu un tel până ce crema de ouă crește în volum, se întărește și se înfierbântă. Vom bate permanent și vom insista pe margini și pe fundul castronului, ca să nu rămână cremă prinsă de acestea și să devină omletă.

Dacă folosiți gelatină în foi, o stoarcem bine, dacă nu, o puneți cu tot cu lichidul în care s-a hidratat peste crema caldă de ouă, care se ia de pe foc imediat ce o simțim caldă la atingerea cu degetul. Amestecați până când gelatina se dizolvă complet. După omogenizarea perfectă a cremei de ouă cu gelatina, o cântărim, rezultând în jur de 500 g de cremă.

Revenim la orange curd-ul pregătit la început și păstrat 2-3 linguri din acesta. Restul orange curd-ului se amestecă cu jumătate din crema de ouă. Peste ½ de cremă de ouă cu gelatină rămase se adaugă toată ciocolata topită pe aburi și se amestecă bine.

Cele două compoziții, de ciocolată și portocale ar fi bine să fie păstrate deasupra celor două cratițe cu apă fierbinte rămase de la crema pe abur și de la topirea ciocolatei, desigur, cu focul stins.

Deliciul Sărbătorilor de Paște

Se pregătește smântâna pentru frișcă, care se bate cu mixerul la viteză mare până când devine fermă. Este important ca smântâna să fie foarte rece pentru a se putea bate. Se poate cântări separat, în funcție de cantitatea necesară pentru fiecare cremă: 250 de grame pentru crema de portocale și 300 de grame pentru cea de ciocolată. Alternativ, se poate bate toată cantitatea de frișcă și să se împartă ulterior în proporții egale între cele două creme. Este important să nu se bată prea mult frișca, pentru că poate deveni unt.

Vom folosi, așadar, 300 de grame de frișcă pentru amestecul de ciocolată, deoarece acesta are nevoie de mai multă umiditate, ținând cont că ciocolata contribuie la închegarea compoziției, nu doar gelatina. Adăugăm în crema de bază cu ciocolată o treime din cantitatea de frișcă necesară, adică 100 de grame. Omogenizăm bine, apoi adăugăm restul de frișcă bătută (200 de grame) și o încorporăm ușor, prin împăturire.

Exact la fel vom proceda și cu crema cu portocale, doar că vom avea nevoie doar de 250 de grame de frișcă. Vom adăuga la început 1/3 din frișca ce îi revine, omogenizăm și apoi încorporăm restul de frișcă prin împăturire.

Se asamblează tortul punând la bază 1/2 din blatul de tort umed cu ciocolată, într-un inel de tort reglabil, fixat în jurul acestuia. Prima dată se toarnă compoziția cu ciocolată, apoi pe cea de portocale, din care se păstrează 2-3 linguri deoparte.

Evident, se poate și să dați tortul la congelator după turnarea compoziției de ciocolată, care se va seta în 15-20 de minute, apoi să adăugați compoziția de portocale într-un strat separat.

Tortul a fost pus în congelator timp de 20 de minute pentru a-i da forma, iar când a fost scos, crema s-a întărit suficient de bine pentru a adăuga ultimul strat de blat. Apoi, se pun cele 3 linguri de cremă de portocale păstrate deoparte pe partea de sus a cremei, pentru a se prinde de blat, apoi se așează blatul deasupra și am presat ușor. Tortul a fost lăsat la frigider timp de 3 ore.

În timp ce tortul s-a răcit bine, se poate pregăti din foi de plăcinte tăiate fin, umezite cu 25 de grame de unt topit, o cunună de „paie”. Acestea au fost aranjate pe hârtie de copt, urmând circumferința unui cerc de 22 cm diametru, și au fost coapte la 180°C până s-au rumenit.

Pentru glazură, se topesc ingredientele pe aburi apoi se toarnă deasupra tortului. Cât glazura e umedă, se așază deasupra decorurile, de orice tip, precum și cununa de „paie”, potrivit lauralaurentiu.ro.