De ce ar trebui să spălăm citricele înainte de a le mânca? Spălarea fructelor sub jetul de apă nu este suficientă

De ce ar trebui să spălăm citricele înainte de a le mânca? Spălarea fructelor sub jetul de apă nu este suficientă sursa: arhivă EVZ

În această perioadă consumăm foarte multe citrice, cum ar fi portocale, mandarine, clementine sau grapefruit, dar uităm cel mai important lucru, că şi ele trebuie spălate chiar dacă aruncăm cojile. 

Citricele pe care le consumați cu atâta plăcere în sezonul rece sunt încărcate cu pesticide și substanțe chimice, ceea ce le face dăunătoare sănătății. Iar nivelurile ridicate de substanțe chimice pot deteriorarea sistemelor nervos și reproductiv, perturbarea sistemului imunitar și chiar ducând la cancer în unele cazuri.

Metoda obișnuită de spălat portocale, lămâi, lime și toate celelalte citrice este să le puneți sub un jet cu apă rece și să le spălați bine cu mâinile. Deși acest lucru va ajuta la eliminarea unor bacterii de pe fructe, este posibil să mai rămână unele. Aşa că nu vă bazați pe faptul că fructele sunt complet curate înainte de a le mânca.

Factorii de risc fac necesară dezinfectarea în mod corect pentru a ne feri de boli

Mai exact, doar spălarea fructelor și legumelor sub jet de apă nu este suficientă. Apa, de obicei, îndepărtează doar murdăria prezentă pe suprafață. Dar cum rămâne cu chimicalele și pesticidele? Dezinfectantul pentru legume și fructe vă ajută să eliminați reziduurile de pesticide și bacterii de pe suprafața lor. Există aparate care nu ar trebui să lipsească din bucătării. Acestea îndepărtează toţi agenți patogeni şi virușii de pe suprafața fructelor și legumelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coaja de portocală, la fel ca suprafața oricărei alte legume sau oricărui alt fruct, poate conține diferite tipuri de bacterii, virusuri, pesticide, murdărie și alte microorganisme dăunătoare. Prin urmare, pericolul stă ascuns în coajă. Trebuie să ținem cont și de faptul că în pofida faptului că nu mâncăm coaja, tot intrăm în contact cu ea: atunci când o desprindem de miez

Cum ne putem îmbolnăvi

Mai trebuie subliniat că fructele aduse din import sunt stropite cu diferite substanțe sau depozitate în anumite condiții, pentru a se păstra vreme îndelungată. Iar acestea sunt deosebit de toxice, motiv pentru care nu se recomandă nici să dăm prin răzătoare cojile, pentru a le folosi la preparate dulci pentru că oricât le-am spăla, tot periculoase vor fi pentru organismul uman.

În timp ce decojim, fără să vrem, mâinile intră în contact direct cu coaja fructului. Dacă atingem ochii, nasul sau gura, contaminarea este inevitabilă. Dacă nu aveţi acel aparat special, citricele pot fi spălate şi puțin săpun cu pH neutru. În plus, se recomandă o perie mică, pentru a ajuta la îndepărtarea tuturor impurităților potențiale de pe coajă.

De asemenea, pot fi scufundate citricele într-o soluție obținută din trei linguri de oțet alb pentru fiecare litru de apă. Fructele se lasă în soluție aproape zece minute. După ce sunt scoase, se mai trec încă o dată pe sub jetul de apă, pentru a le clăti și a elimina eventualul gust sau miros de oțet, informează infoactual.ro.