Fraudă majoră la examenul de BAC. Sancțiuni drastice pentru elevii eliminați

Fraudă majoră la examenul de BAC. Sancțiuni drastice pentru elevii eliminați Bacalaureat. Sursa foto: arhiva EVZ

Fraude la Bac. În cinci școli, din cinci județe au fost descoperite fraude la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Chiar în timpul probelor au ajuns în mediul online fotografii cu subiectele de la examen. Ministrul Educației a anunțat deja sancțiuni drastice pentru elevii responsabili.

Frauda va fi sancționată în cel mai drastic mod. Cu siguranță elevii care nu au înțeles că nu au acces la mijloacele de comunicare în sala de examen o să fie eliminați din examen. Două sesiuni nu o să mai aibă dreptul să participe la acest examen.

Peste 3.000 de candidaţi nu s-au prezentat la proba de limba română a examenului de BAC 2021, sesiunea de toamnă. Alţi 19 au fost eliminaţi pentru fraudă Se fac verificări atât cât se pot face într-o școală. Profesorii au limitări în a face aceste verificări, în contextul în care tehnologia a evoluat, iar dispozitivele sunt foarte mici. Luăm în calcul și să fie o înțelegere cu supraveghetorii în acest caz”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

El a spus că este vorba despre „cinci săli de clasă" în care „s-a fraudat". Ministrul a precizat că în momentul de faţă se derulează acţiuni la nivelul fiecărui centru de examen pentru a vedea concret câţi elevi au fraudat examenul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2021 se desfășoară în această săptămână. În cursul zilei de miercuri, mai mulți tineri au distribuit subiectele pe un grup de Facebook, astfel ele fiind publice chiar înainte de încheierea probei.

Fraude la unele licee din județele Brăila, Brașov, Gorj și Dolj

Liceele în care s-au înregistrat fraudele sunt în județele Brăila, Brașov, Gorj și Dolj.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, de luni a început a doua sesiune a Bacalaureatului, programată în perioada august - septembrie și la care au fost înscriși aproape 39.000 de candidați.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6 (şase).

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 24.988 de candidaţi provin din promoţia 2020 – 2021, iar 13.958 de candidaţi din promoţiile anterioare.

Rezultatele se vor afișa pe 31 august

Afişarea primelor rezultate de la bacalaureat va avea loc în data de 31 august (până la ora 12,00).

Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 – 18,00, atât în format fizic, cât şi electronic. În acest sens, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (1 – 3 septembrie), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.