Fostul soț al Elenei Udrea a scăpat de închisoare. ÎCCJ a decis încetarea procesului faţă de mai mulți infractori celebri

Fostul soț al Elenei Udrea a scăpat de închisoare. ÎCCJ a decis încetarea procesului faţă de mai mulți infractori celebri Sursa foto: EVZ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât, luni, încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Dorin Cocoş, care ar fi urmat să primească o condamnare de trei ani închisoare pentru trafic de influenţă într-un dosar privind retrocedări ilegale la ANRP.

Dosarul 805/1/2022 a fost cel mai recent dosar deschis la Înalta Curte privind retrocedările făcute de ANRP. În luna aprilie a fost primul termen, iar obiectul principal al dosarului a avut, ca de obicei, fapte de corupție, iar cel secundar, abuzul în serviciu.

Lista inculpaților, aproape identică cu cele din celelalte dosare mai vechi pe aceeași temă. Dorin și Alin CocoșAlina Bica, Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu, sau Gheorghe Stelian zis și Stelu.

Foști șefi ai Agenției Naționale pentru Retrocedarea Proprietăților pe de-o parte și beneficiari ai retrocedărilor, cumpărători de drepturi litigioase favorizați de șefii ANRP și ajutați de evaluatorii să umfle valoarea terenurilor pentru a încasa zeci de milioane de euro, pe de altă parte. Până și avocații inculpaților sunt aceiași. Nu lipsesc Florian Șurghie, Adrian Georgescu, Lidia Cernătescu, Alexandru Morărescu, semn că miza dosarului este mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au scăpat de condamnare

De condamnări au scăpat şi Crinuţa Dumitrean (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP - 7 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă), Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie - 7 ani şi 6 luni în primă instanţă), dar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenţie.

Pedepsele aplicate în iunie 2018 de un complet de trei judecători au fost anulate luni de un alt complet de cinci judecători, care a fost nevoit să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

De asemenea, magistraţii au menţinut deciziile de achitare aplicate în primă instanţă faţă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT).

Pe de altă parte, judecătorii au menţinut dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro. În plus, Emil Nuţiu trebuie să plătească în solidar cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane euro), cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie.

Decizia este definitivă

În dosarul ANRP, Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Procurorii precizau că, pe 15 martie 2011, cei nouă membri ai Comisiei Centrale din ANRP, printre care se aflau Alina Bica, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de peste 13 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov. Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica ar fi dispus-o, la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP şi care a corespuns interesului lui Dorin şi Alin Cocoş în legătură cu dosarul de despăgubire având ca obiect suma de 377.282.300 lei, potrivit Agerpres.