Evenimentul Zilei > Justitie > Fost oficial din Ministerul Transporturilor, trimis în judecată pentru comisioane ilegale
Fost oficial din Ministerul Transporturilor, trimis în judecată pentru comisioane ilegale

Fost oficial din Ministerul Transporturilor, trimis în judecată pentru comisioane ilegale

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis în judecată un fost oficial de la Ministerul Transporturilor.

Obiectul dosarului este legat de un comision de două milioane de euro pe care l-ar fi primit o consilieră a lui Ovidiu Silaghi, fost ministru. Este vorba despre Vasilica Szechely, acuzată de primirea unui comision de două milioane de euro, în schimbul intervenției pentru deblocarea unor plăți ce trebuiau făcute către o companie care realizase reabilitarea tronsonului de cale ferată București – Constanța.

O parte din bani ar fi fost folosiți pentru servicii de publicitate în campania electorală din alegerile parlamentare din 2012, susțin procurorii. Acuzată de trafic de influență, Vasilica Szechely a fost consiliera lui Ovidiu Silaghi în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012.

În același dosar, procurorii au trimis în judecată un cetățean italian, pentru trafic de influenţă, a unei alte persoane, tot cu cetăţenie italiană, soţul primei persoane, asociat şi administrator de fapt al firmei Team Delta Proiect, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani, participaţie improprie la infracţiunea de evaziune fiscală, şi a administratorului de drept al firmei Team Delta Proiect, pentru spălare de bani. Primii doi se află sub control judiciar.

„Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene, iar investigațiile s-au desfășurat în cadrul unei echipe comune de anchetă (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internațională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA și autorități de aplicare a legii din Belgia. Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al EUROJUST.


Cauza are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată.

Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.
În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor C.F.R. (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În baza unei înțelegeri prealabile pe care o avea cu ceilalți doi inculpați, ambii cetățeni italieni, Szechely Mihaela Vasilica ar fi pretins, ajutată de unul dintre cei doi, soțul ei, la sediul ministerului Transporturilor, de la reprezentantul sucursalei unei companii de construcții din Italia (martor), sume de bani, pentru a interveni în favoarea respectivei companii care avea de primit bani pentru lucrări executate la calea ferată.

Concret, în schimbul comisionului ce reprezenta procente din plățile ce trebuiau deblocate, inculpata s-ar fi angajat să își exercite influența pe care o avea asupra persoanelor din minister (influență rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului Transporturilor), pentru a le determina să deblocheze către CFR SA banii necesari pentru stingerea datoriilor pe care le acumulase față de compania de construcții (plăți scadente și restante).

Ulterior, în baza aceleiași înțelegeri, pentru a întări convingerea reprezentanților companiei constructoare că plata comisionului reprezintă unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plățile scadente și restante ale CFR, unul dintre cetățenii italieni ar fi pretins de la directorul general al companiei de construcții din Italia (martor) plata acelorași sume drept comision (sume ce fuseseră deja pretinse de Szechely Mihaela Vasilica cu ajutorul soțului).


Banii ar fi reprezentat prețul influenței pe care inculpatul promitea să o folosească asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să se implice în rezolvarea problemei sucursalei din România a companiei italiene.

În perioada 5 iulie 2012 – 3 aprilie 2015, inculpata Szechely Mihaela Vasilica ar primit pentru sine și pentru ceilalți doi inculpați, de la reprezentantul sucursalei companiei de construcții din Italia, suma de 9.005.497 lei (aproape 2 milioane euro). Banii ar fi fost primiți în contul societății Team Delta Proiect SRL, plățile fiind mascate prin contracte fictive.

Din contul societății Team Delta Proiect SRL, perioada 5 noiembrie 2012 – 26 august 2013, ar fi fost transferată suma de 4.472.141 lei (1.020.550 euro), prin 35 de operațiuni de transfer bancar, în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul inculpatului cetățean italian, ca preț al intervenției descrise anterior. Plățile prin transfer bancar au fost justificate prin contracte fictive.

O altă parte din banii ajunși în contul firmei Team Delta Proiect SRL, respectiv 465.132 lei, ar fi fost retrași în perioada 27 iulie – 20 decembrie 2012, de administratorul de drept al firmei, în condițiile în care aceasta cunoștea caracterul nelegal al sumelor primite în cont. Administratorul de drept era persoana care preluase de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor. Banii retrași ar fi fost folosiți în interesul firmei, în interes personal ori al celorlalți inculpați (…)”, se precizează în comunicatul DNA.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: