Evenimentul Zilei > Justitie > Florin Secureanu, fostul manager de la Malaxa, a fost condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare
Florin Secureanu, fostul manager de la Malaxa, a fost condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare

Florin Secureanu, fostul manager de la Malaxa, a fost condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare

Fostul director al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost condamnat, joi, 14 aprilie, de către judecătorii de la Tribunalul București la peste cinci ani de închisoare. Este vorba despre un dosar deschis în anul 2020, când managerul a fost acuzat de săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care două au fost săvârșite în formă continuată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Fostul director al Spitalului Malaxa din București a fost condamnat la cinci ani și zece luni de închisoare, cumulat, în dosarul în care a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care două săvârşite în formă continuată.

Florin Secureanu a fost condamnat la peste 5 ani de închisoare

Inițial, Florin Secureanu a fost condamnat la două pedepse de trei ani și alte două de doi ani și nouă luni de închisoare. Ulterior, judecătorii au decis contopirea pedepselor și, prin adăugarea unui spor, s-a ajuns la o condamnare la cinci ani și zece luni de închisoare.

Pe latura civilă, fostul director al instituției medicale Malaxa a fost obligat să plătească spitalului daune în valoare de 482.815 lei, iar în solidar cu Ionuţ Valentin Tănase suma de peste 270.000 lei. În același dosar, Ionuţ Valentin Tănase – reprezentantul firmei cu care Secureanu făcea afaceri – a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Instanța a menținut sechestrul pe bunurile fostului director de la Spitalul Malaxa – cinci terenuri din județul Mureș, un apartament din Târgoviște, unul din Târgu Ocna, o casă din Dâmbovița, precum și un apartament și o casă din București.

Decizia judecătorilor de la Tribunalul București nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, potrivit Agenției Naționale de Presă.

De ce a fost trimis în judecată fostul director de la Spitalul Malaxa

Potrivit unui comunicat al DNA din anul 2020, Florin Secureanu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti şi ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009 – 2016, efectuarea unor plăţi în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale, printre care şi cele administrate de celălalt inculpat.

Anchetatorii au descoperit în timpul cercetărilor că sumele de bani au fost achitate pentru operaţiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate privind achiziţia unor produse şi servicii destinate unităţii medicale, cât şi pentru bunuri achiziţionate la preţuri şi de şase ori mai mare faţă de cele de achiziţie.

În acest context, Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193 lei.