Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu îl atacă pe Vlad Voiculescu: A cumpărat 9 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 neaprobat
Florin Cîțu îl atacă pe Vlad Voiculescu: A cumpărat 9 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 neaprobat

Florin Cîțu îl atacă pe Vlad Voiculescu: A cumpărat 9 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 neaprobat

Premierul Florin Cîțu l-a acuzat, miercuri, pe Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, că a semnat pentru achiziția a 9 milioane de doze de ser anti-COVID-19 dezvoltat de compania germană de biofarmaceutice CureVac, vaccin care nu a primit undă verde pentru a fi administrat populației. Dezvăluirile prim-ministrului vin în contextul anchetei pe care DNA a anunțat-o, marți, cu privire la modalitatea prin care România a achiziționat dozele de vaccinuri anti-Covid, de la începutul campaniei de vaccinare până în prezent.

Acuzații grave la adresa fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. Șeful Executivului a spus, la finalul ședinței de Guvern, că politicianul USR-PLUS a semnat pentru 9 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 neaprobat de autorități pentru a fi administrat populației. Prim-ministrul a mai precizat că dacă oficialii de la Sănătate ar fi considerat că România ar avea un stoc prea mare de seruri imunizatoare, ar fi putut transmite acest lucru.

România poate accesa 4,3% din dozele de vaccin anti-COVID-19 asigurate de Comisia Europeană

„În momentul de față, din toate contractele negociate, Comisia Europeană a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde de doze până în 2023, adică de 10 ori mai multe doze decât populația UE. România, în baza negocierilor făcute de Comisie și a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, poate accesa aproximativ 4,3% din numărul de doze autorizate la nivelul UE. Este cotă parte. Acest procent reprezintă proporția populației României raportată la populația UE, plus SEE.

Toate țările UE accesează vaccinuri pro-rata, procent-raport la populație, din contractele încheiate de Comisia Europeană. Am văzut că foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul de dezinformări în spațiul public. Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății, dacă avea o problemă la un moment dat cu un anumit număr de doze, ar fi spus ceva”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Vlad Voiculescu a semnat pentru 28, 29 milioane de doze de vaccin, dintre care 9 milioane au fost dezvoltate de CureVac

Șeful Guvernului a mai precizat că Vlad Voiculescu a semnat pentru achiziția a 28, 29 milioane de doze de vaccin anti-coronavirus, dintre care 9 milioane au fost dezvoltate de compania germană CureVac, vaccin care nu a fost aprobat de autorități pentru a fi administrat populației.

Conform declarațiilor lui Florin Cîțu, și Nelu Tătaru a semnat pentru 33 milioane de doze. Ioana Mihăilă a semnat, în urmă cu două luni de zile, pentru 21.000 de doze de vaccin. „Dacă erau prea multe, putea să spună că nu era nevoie”, a mai spus premierul.

„Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze CureVac, vaccin care n-a fost aprobat niciodată”, a acuzat Cîțu. „Cred că aceasta închide dezbaterea (n.r. referitoare la) cum s-au contractat vaccinurile. Ministerul Finanțelor a cerut de mai multe ori de la Ministerul Sănătății un calendar al acestor vaccinuri. Nu știu dacă l-a primit”, a conchis Florin Cîțu.

În calitate de ministru al Sănătății, Florin Cîțu a semnat pentru 4 milioane de doze.

Vlad Voiculescu: „România a cumpărat doze peste necesar”

Acuzațiile premierului vin în contextul dosarului penal înregistrat la DNA privind modalitatea prin care România a achiziționat doze de vaccin anti-COVID-19, de la debutul pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem.

„România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze”, a scris Vlad Voiculescu, marți, pe Facebook.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: