Evenimentul ZileiEconomieS-a decis viitorul bugetarilor. Sentință definitivă în privința salariilor

S-a decis viitorul bugetarilor. Sentință definitivă în privința salariilor

S-a decis viitorul bugetarilor. Sentință definitivă în privința salariilor
Joi după-amiază, premierul Florin Cîțu a făcut declarații de presă. Printre altele, acesta a ținut să demonteze o informație falsă care a provocat alertă printre bugetari.

Veniturile bugetarilor nu vor scădea, a declarat premierul Florin Cîțu, joi după-amiază, după ședința de Guvern. Afirmațiile acestuia au fost făcute în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Ministerul Muncii a adoptat un memorandum care ar prevede o tăiere a veniturilor bugetarilor.

„România trece printr-o perioada dificilă. În ședință au fost adoptate câteva acte normative. O să demontez o informație falsă: memorandumul adoptat de Ministerul Muncii nu produce nicio scădere de venituri în sectorul public”, a spus premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu a decis viitorul bugetarilor. Ce spune ministrul Muncii

Guvernul pregătește baza pentru noul cadru legislativ care va reglementa salarizarea pentru lucrătorii din aparatul bugetar.

Sporurile nu trebuie inventate pentru a creşte artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii, consideră ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reaşezarea unei bune părţi a sporurilor în salariile de bază.

„Sunt sporuri inventate, pentru a creşte venitul, nu pentru a recompensa o performanţă sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activităţi. Aşa s-a ajuns la o situaţie de haos, cu sporuri care nu reflectă realitatea şi s-a compromis chiar ideea corectă de spor care recompensează o performanţă sau compensează un risc, o dificultate excepţională. Suntem atacaţi că vrem să reducem veniturile, nimic mai fals!

Vrem ca sporurile să reflecte realitatea, nu să creeze inechitate sau să fie mincinoase. Există 80.000 de angajaţi cu salariul minim în sistemul bugetar şi este mult mai corect să fie repoziţionaţi în grila de salarizare, decât să fie inventate sporuri. Nu trebuie inventate sporuri pentru a creşte artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii”, a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Referitor la Memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuţie în Guvern, Raluca Turcan a precizat că este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare şi care urmăreşte să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar şi inegalităţile nejustificate dintre salariaţi pe care chiar le-a creat PSD.

„Pentru toţi liderii PSD care împrăştie minciuni că scad salariile, plecând de la memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuţie în Guvern, trebuie spuse, din nou, câteva lucruri. Este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare. Este deci o discuţie care se poartă în Guvern, la nivel de principii, şi care urmăreşte să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar şi inegalităţile nejustificate dintre salariaţi pe care chiar PSD le-a creat”, a subliniat aceasta.


Accesează: