În luna ianuarie a acestui an, Fitch a revizuit perspectiva privind ratingul României de la „stabilă“ la „negativă“. Ratingul atribuit României de agenţie pentru datoriile pe termen lung în valută este „BBB“, iar pentru datoriile în lei „BBB plus“.
 
Analiştii agenţiei cred că limitarea investiţiilor străine directe va îngreuna finanţarea deficitului de cont curent, care s-a situat la 13,9% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, şi este estimat la 17% din PIB pentru anul acesta. Acest dezechilibru poate duce la deprecierea puternică a leului.

Mai mult, o eventuală destabilizare a mediului politic, odată cu apropierea alegerilor legislative din acest an, ar reprezenta de asemenea un motiv pentru înrăutăţirea calificativului. „România beneficiază de ajutorul structural oferit de UE, în valoare de până la 13,8 miliarde de euro până în 2012. Aderarea la UE a sprijinit stabilitatea politică. Totuşi, răspunsul autorităţilor la riscurile din economia românească a fost neconvingător până acum, contribuind la perspectiva negativă“, se arată într-un raport Fitch.

La părţile bune, analiştii amintesc creşterea economică „impresionantă“ a României, în medie de 6,3% în intervalul 2002-2007. Tot în acelaşi interval, în ţara noastră câştigurile medii, calculate în dolari, au crescut cu 122%. Pentru acest an şi pentru 2009, Fitch estimează o creştere economică a României de 5,5%.