Filmul R.M.N al lui Cristian Mungiu a fost selecționat în competiția oficială a festivalului de la Cannes

Filmul R.M.N al lui Cristian Mungiu a fost selecționat în competiția oficială a festivalului de la Cannes

Cristian Mungiu se află la cea de-a cincea participare în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Până acum regizorul român a luat patru premii la celebrul festival, unul fiind chiar Palme d' Or, în 2007.

Festivalul de Film de la Cannes 2022 se va ține în luna mai, iar filmele românești au șansa de a câștiga marele premiu. Cristian Mungiu şi Alexandru Belc sunt regizorii din țara noastră care au fost aleși anul acesta. Pelicula R.M.N poate să câștige La Palme d’Or, în timp ce Metronom se luptă pentru Un Certain Regard.

Cristian Mungiu este unul dintre cei mai cunoscuți regizori din țara și nu este la prima nominalizare la Cannes. Acesta a mai fost premiat la cunoscutul festival, în special cu La Palme d’Or în 2007 pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.

Legenda cinematografiei a câștigat și Premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2012, pentru producția După dealuri. În anul 2016, acesta a primit Premiul pentru regie pentru pelicula Bacalaureat, un film extrem de controversat în lumea artei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regizorii români nominalizați la Cannes în 2022

Mungiu are șanse de câștig în 2022 cu filmul R.M.N., o coproducţie franco-româno-belgiană. CNC a investit o sumă uriașă în pelicula regizorului, mai exact peste 3 milioane de lei, cea mai mare finanţare la secţiunea Ficţiune – lungmetraj.

cannes

Filmul lui Mungiu are în prim plan povestea lui Matthias, un muncitor care a ales să plece din țară și să facă bani în străinătate. S-a întors să își vadă familia în preajma Crăciunului. Celelalte personaje care îi perturbă liniștea bărbatului sunt copilul care crește fără el (Rudi), femeia pe care o iubește (Csilla) și tatăl său (Otto). Este vorba de un subiect foarte actual, un membru care renunță la apropiații săi pentru a face avere în altă parte, dar care se confruntă cu probleme uriașe în cuplu și în educația micuțului.

Dinamica filmului începe odată cu anunțul de la locul de muncă al iubitei sale. Este vorba despre o serie de conflicte vechi, dar care ies la iveală. Viața personajului principal se schimbă radical, iar Mungiu s-a asigurat ca spectatorii să observe tensiunea prin care trece bărbatul.

Al doilea regizor nominalizat la Cannes este Alexandru Belc. Acesta a fost ales pentru lungmetrajul Metronom. Directorul peliculei este și cel care a scris scenariul. Speră să aibă șanse Un Certain Regard, secţiune în care concurează 15 pelicule anul acesta.

În filmul Metronom, cinefilii pot observa în mod direct gândurile regizorului, iar imaginea va accentua cele mai ascunse trăsături ale personajelor. Se anunță o Mise-en-scène care îți va tăia respirația, iar jocul actorilor te va face să analizezi simbolistica peliculei până la ultimul minut.

Amintim că și regizoara Adina Pintilie s-a bucurat de un premiu dublu la Cannes în 2018, potrivit Fanatik.