Fiica unui fost general afgan susține că a fost forțată să se căsătorească cu un oficial taliban care a violat-o de mai multe ori

Fiica unui fost general afgan susține că a fost forțată să se căsătorească cu un oficial taliban care a violat-o de mai multe ori Sursa: Arhiva EVZ

O femeie afgană a susținut că fostul purtător de cuvânt al talibanilor, Qari Saeed Khosty, după ce s-a căsătorit cu ea, a violat-o de mai multe ori. Într-un videoclip care s-a răspândit în mediul online, o femeie pe care o chema Elaha, a susținut că Khosty s-a căsătorit forțat cu ea în ianuarie.

"M-a violat în fiecare noapte. M-a torturat și bătut în fiecare noapte", a spus ea. Elaha a spus că era studentă la Universitatea de Medicină din Kabul, dar și fiica unui fost general care a lucrat la Direcția Națională de Securitate (NDS) din Kabul sub guvernul susținut de SUA.

Violată de soțul ei

Elaha a spus că a încercat să evadeze înainte de a fi prinsă de oficialii talibani la punctul de trecere a frontierei Torkham cu Pakistan. Ea a susținut că a fost închisă și i s-a ordonat să-i ceară scuze lui Khosty și să-i sărute picioarele. „După postarea acestui videoclip, poate că nimeni nu mă va mai vedea, s-ar putea să fiu ucisă. Dar să mor o dată este mai bine decât să mor de o mie de ori”, a spus Elaha.

Khosty, care a fost înlăturat din rolul său de purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al talibanilor în martie, a folosit Twitter pentru a nega acuzațiile. El a susținut cum căsătoria a fost consensuală și spune că au existat probleme pentru că „a sa credință musulmană este slabă”. El a decis să divorțeze de ea pentru că a insultat Coranul, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe rețelele de socializare a circulat și un videoclip care o arăta pe mama lui Elaha folosind o mătură pentru a-l împiedica pe Khosty să intre în casa ei. Un alt videoclip pare să-l arate pe Khosty în casa lui Elaha. Khosty poate fi auzit avertizând-o pe Elaha că este însoțit de oameni înarmați.

Jurnalista Ruchi Kumar a declarat pe Twitter că a verificat veridicitatea videoclipurilor. Ea a adăugat că a auzit relatări despre multe femei care sunt legate de foști oficiali afgani care se confruntă cu abuzuri, agresiuni sexuale și căsătorii forțate din partea luptătorilor talibani.

Mai multe cazuri

„Se pare că „amnistia” nu se extinde asupra femeilor din familia lor”, a remarcat ea, referindu-se la promisiunea grupului că nu va căuta pedepse împotriva foștilor oficiali guvernamentali. În ciuda promisiunilor de amnistie, au apărut rapoarte despre foști oficiali guvernamentali și activiști vizați de talibani.

De când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în august 2021, organizațiile caritabile internaționale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul femeilor de către grup. Potrivit UN Women, gruparea militantă a exclus în mod sistematic femeile din viața publică, inclusiv interzicând fetelor să meargă la școală după clasa a șasea și împiedicând femeile să lucreze în mai multe locuri de muncă.

Samira Hamidi, o militantă de la Amnesty International din Asia de Sud, a cerut Națiunilor Unite să o salveze pe Elaha. „Mărturia lui Elaha despre căsătoria ei forțată, violul și tortura suferită din cauza unui taliban este o realitate șocantă cu care se confruntă zeci de femei”, a scris ea pe Twitter, potrivit Business Inisder.