Editorial: Tragedia afgană

Editorial: Tragedia afgană Sursa: Arhiva EVZ

Secolul XXI a început sub egida terorismului și a tot ceea ce reprezintă acesta pentru Occident, în special sentimentul de vulnerabilitate al fluxului neîncetat de bunuri și de oameni care a marcat globalizarea accelerată de după războiul rece. 

Succesiunea acțiunilor militare conduse sau inspirate de americani după 11 septembrie a încercat să redobândească iluzia controlului, cu un succes relativ, din Afganistan până în Siria, trecând prin Irak, Yemen, Libia și prin alte focare ale grupărilor islamice radicale. 

În cazurile afgan și irakian, pe lângă intervențiile de răsturnare a unor guverne ostile, SUA și-au asumat proiecte de instalare a unor regimuri oglindite în democrațiile occidentale. A fost un eșec oarecum previzibil, cel mai acut la Kabul. 

Acolo, 20 de ani de prezență americană au sfârşit prin a conduce la întoarcerea gazdelor Al Qaeda care au lovit New Yorkul și Washingtonul în 2001, gruparea fundamentalistă talibană. Anul trecut, pe 15 august, forțele lor au recucerit fără efort capitala afgană. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Acestea au venit susținuți de anunțul președintelui Joe Biden potrivit căruia va părăsi definitiv țara, respectând un acord elaborat de predecesorul său, Donald Trump. A fost recunoaşterea unui fiasco spectaculos. 

Spălarea mâinilor ar face posibilă desprinderea unor forțe din Asia de Sud către alte priorități care cuprind China, acum rivalul strategic al Casei Albe. Potrivit desenului, posibilele amenințări teroriste ar fi tratate cu bombardamente precise. 

A rămas în urmă poporul afgan, în special cei care nu se opuneau Occidentului – imaginea unor oameni disperați căzând de pe fuzelajul unui avion american care fuge este o pată istorică de neșters. 

90% din țară se află sub pragul sărăciei

În ciuda arbitrarului intervenției occidentale, au existat câștiguri care ar fi putut fi păstrate, începând cu drepturile femeilor și ale minorităților. Nu a durat mult până când promisiunile de moderaţie să facă loc brutalității jugului fanilor religioși. 

Criza umanitară s-a agravat, 90% din țară aflându-se sub pragul sărăciei, 20% mai multe persoane fiind strămutate din casele lor de la plecarea occidentalilor, potrivit ONU. 

Chiar și din cel mai cinic punct de vedere, problema nu tinde să fie stopată. Grupările radicale se înmulţesc, multe rivale ale talibanilor. Dacă lumea este acum o scenă înnoită a ciocnirii dintre puteri, așa cum arată războiul din Ucraina și criza din Taiwan, un atentat este suficient pentru ca ei să fie din nou pe prima pagină a ziarelor, notează folha.uol.com.br

(Traducerea Rador)