Iranul așteaptă răspunsul SUA și UE cu privire la acordul nuclear. Eșecul diplomației ar putea duce la un război

Iranul așteaptă răspunsul SUA și UE cu privire la acordul nuclear. Eșecul diplomației ar putea duce la un război Iran. Sursa foto: Dreamstime.com

Uniunea Europeană şi Statele Unite analizează răspunsul dat de Iran la propunerea menită să mențină în vigoare acordul din 2015 privind programul nuclear dezvoltat de Teheran. Oficialii iranieni au solicitat Washingtonului să arate flexibilitate pe acest subiect.

Reprezentanții Uniunii Europene și ai Statelor Unite au anunţat că studiază răspunsul Iranului la ceea ce UE a numit propunerea sa „finală” pentru a salva un acord din 2015 asupra programului nuclear iranian. Teheranul a cerut Washingtonului să arate flexibilitate pe acest subiect și să nu impună cerințe foarte dure, relatează Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că Statele Unite îşi împărtăşesc opiniile cu privire la răspunsul Iranului cu oficialii din Uniunea Europeană. Aceștia studiază comentariile formulate de Teheran, urmând să prezinte o reacție oficială.

„Deocamdată îl studiem şi ne consultăm cu ceilalţi participanţi JCPOA şi SUA”, a declarat o purtătoare de cuvânt a UE reporterilor la Bruxelles, referindu-se la acordul nuclear prin abrevierea oficială JCPOA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a refuzat să dea un interval de timp până la data la care va fi emisă o reacție din partea UE.

Este așteptat un acord între cele două părți

După 16 luni de discuţii indirecte între SUA şi Iran, având UE drept intermediar între părţi, un înalt oficial european a declarat la 8 august că blocul a formulat o ofertă „finală” şi se aştepta la un răspuns în „câteva săptămâni”. Iranul a răspuns la propunere luni seară, dar nici una dintre părţi nu a oferit detalii.

Înainte de transmiterea punctului de vedere, ministrul de externe al Iranului a cerut SUA să dea dovadă de flexibilitate pentru a rezolva trei probleme rămase. El a sugerat că răspunsul Teheranului nu ar fi o acceptare sau respingere finală.

Washingtonul a spus că este gata să încheie rapid un acord pentru a-l restabili pe cel din 2015 pe baza propunerilor UE. Diplomaţi şi oficiali au declarat pentru Reuters că dacă nici Teheranul şi nici Washingtonul nu acceptă oferta „finală” a UE, niciuna dintre părţi probabil nu va declara pactul mort. Menținerea acestuia în viață serveşte intereselor ambelor părţi.

Un eșec diplomatic echivalează cu un război

Miza este mare, întrucât eşecul în negocierile asupra programului nuclear ar presupune riscul unui nou război regional. Israelul ameninţând cu acţiune militară împotriva Iranului în cazul eşecului diplomaţiei de a împiedica Teheranul să dezvolte arme nucleare. Iranul, care a negat că are astfel de ambiţii, a avertizat cu privire la un răspuns „zdrobitor” la orice atac israelian.

În 2018, Donald Trump a renunţat la acordul nuclear încheiat cu Iranul, numindu-l prea blând, şi a reimpus sancţiuni dure. Astfel a stimulat Republica Islamică să înceapă să-şi încalce limitele privind îmbogăţirea uraniului.