2022, anul în care Uniunea Europeană va fi pusă în pericol de țările „rebele”. Mari îngrijorări la Bruxelles

2022, anul în care Uniunea Europeană va fi pusă în pericol de țările „rebele”. Mari îngrijorări la Bruxelles

Este mare tensiune în interiorul Uniunii Europene, pentru că unele țări vor să mai ia decizii și fără să aibă aprobarea oficialilor de la Bruxelles.

2022 ar putea să fie anul în care să se consemneze schimbări geopolitice importante la nivelul Uniunii Europene. Harta UE ar putea să fie redesenată, după cum se precizează într-un articol publicat de siteul politico.eu.

Urmează un an foarte agitat pentru Uniunea Europeană

Timp de mai mulți ani, populiștii de dreapta au câștigat teren în noile țări membre ale blocului european, au inspirat grupări de extremă dreapta pe întreg continentul și au alimentat temerile privind viitorul democratic al Uniunii.

În Ungaria, premierul Viktor Orban și-a consolidat puterea asupra mass-media și a sistemului judiciar. În Polonia, partidul conservator Lege și Justiție a introdus modificări de amploare în sistemul judiciar al țării, ceea ce a stârnit o alarmă profundă în rândul judecătorilor, al instanțelor și al instituțiilor UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar în Slovenia, premierul Janez Jansa a exercitat presiuni asupra agenției de știri finanțate din fonduri publice a țării și a subminat procesul de numire a procurorilor în cadrul Parchetului European nou înființat.

Ungaria devine un călcâi al lui Ahile pentru Uniune

Acum, însă, viitorul guvernelor cu probleme din Europa este mai nesigur decât a fost în ultimii ani. Ungaria va organiza alegeri parlamentare în această primăvară și, pentru prima dată, opoziția lui Orban s-a unit într-un efort de a reprezenta o adevărată provocare pentru puterea sa.

În timp ce alianța se luptă cu diviziunile interne și cu un teren de joc inegal, adversarii premierului speră să profite de îngrijorările legate de corupția la nivel înalt și de provocările economice pentru a ajunge la alegătorii nehotărâți.

O victorie a opoziției ar schimba nu numai retorica și politicile de la Budapesta, ci și dinamica în Consiliul Uniunii Europene, unde Ungaria a jucat adesea rolul de rebel.

De asemenea, ar avea implicații geopolitice pentru regiune: Orban a cultivat legături cu Beijingul și Moscova, iar un nou guvern ar face probabil o întoarcere și s-ar alinia mai strâns cu UE, Statele Unite și NATO. Pe de altă parte, o victorie a lui Orbán ar consolida puterea veteranului lider și i-ar permite acestuia să continue să construiască o alianță a forțelor de extremă dreapta și eurosceptice pe întreg continentul.

Polonia este și ea o țară considerată a fi deviaționistă

În Polonia, anul 2022 ar putea aduce o intensificare a competiției între Lege și Justiție și rivalii săi, în special fostul prim-ministru Donald Tusk. În contextul în care tensiunile dintre Varșovia și Bruxelles se adâncesc, taberele rivale se vor ciocni probabil atât în ceea ce privește statul de drept în țară, cât și politica față de UE.

Lege și Justiție - care, spre deosebire de omologul său maghiar, depinde de parteneri de coaliție ocazional imprevizibili pentru a guverna - se va confrunta cu presiuni interne și externe înaintea alegerilor așteptate în 2023, dacă alianța de guvernare nu se prăbușește mai devreme.

Iar în Slovenia, Jansa va fi testat în cadrul unor alegeri așteptate în prima jumătate a anului 2022. Partidul său, Partidul Democrat Sloven, se bazează deja pe partenerii de coaliție pentru a-l menține la putere. În același timp, modul în care guvernul a gestionat pandemia - combinat cu scandalurile recurente - a ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul politic al prim-ministrului.

Cu toate că UE se agită din răsputeri cu privire la degradarea democrației și a statului de drept în Europa Centrală și de Est, această problemă nu a fost niciodată una care să fie rezolvată la Bruxelles. Următoarele câteva luni vor arăta dacă se va găsi o soluție în regiune.