26.000 de euro pentru fiecare cetățean care se întoarce în țara natală. Măsură extremă luată de un stat membru al Uniunii Europene
- Nicolae Comănescu
- 24 decembrie 2021, 12:27
Pentru a stopa îmbătrânirea populației și depopularea din unele zone rurale, guvernanții croați au pus în aplicare un program pentru a atrage repatrierea cetățenilor.
Guvernanții croați vor să-și repatrieze cetățenii care au emigrat în alte țări ale Uniunii Europene și vor să ofere stimulente financiare în acest demers. Oficialii de la Zagreb au anunțat că fiecare expatriat care trăiește în afara fostei țări Iugoslave, în spațiul UE, va primi câte 26.000 de euro pentru a-și finanța o afacere. Această măsură va intra în vigoare începând cu prima zi a anului viitor.
Oficialii din Croația vor să aducă în țară cât mai mulți cetățeni care s-au stabilit în alte țări ale UE
Măsura are ca scop reducerea declinului demografic și îmbătrânirea populației, cu care se confruntă și Croația. Este vorba despre un amplu program care se numește „Am ales Croația” și se adresează cetățenilor care au ales să trăiască în alte părți ale lumii. Scopul este nu numai acela de a-i încuraja să revină în țara natală, dar să se și stabilească într-o zonă rurală care a ajuns foarte slab populată.
Aceste stimulente „oferă atât motivaţia de a reveni, cât şi resurse financiare”, a declarat prim-ministrul croat Andrej Plenkovic. „Revitalizarea demografică este o problemă vitală pentru Croaţia, cu o populaţie ce îmbătrâneşte”, a mai precizat șeful Executivului de la Zagreb.
Populația acestei țări a scăzut îngrijorător
Guvernul anticipează că acest program ar putea încuraja 4.000 până la 4.500 de persoane să se întoarcă în ţara lor. După cum arată cifrele oficiale, peste 250.000 de croaţi au plecat din țara natală de la aderarea la Uniunea Europeană, consemnată în anul 2013. Foarte mulți dintre aceștia au ales să caute condiții de trai mai bun în Germania, Austria, Spania sau Irlanda.
Populaţia Croaţiei era de aproximativ 4,2 milioane, conform recensământului care a avut loc în anul 2011. Potrivit experţilor, populaţia a scăzut cu aproape 10% de la acea dată din cauza emigrării masive. Rezultatele ultimului recensământ urmează să fie făcute publice la începutul anului 2022.