Evenimentul Zilei > Economie > A fost sau nu o INVAZIE? Câţi români au emigrat în Marea Britanie
A fost sau nu o INVAZIE? Câţi români au emigrat în Marea Britanie

A fost sau nu o INVAZIE? Câţi români au emigrat în Marea Britanie

Criza din zona euro, dar şi nivelul scăzut de trai au făcut ca numărul cetăţenilor din statele sudice şi est-europene care lucrează în Marea Britanie să crească semnificativ în ultimii cinci ani, jumătate dintre imigranţi fiind români şi polonezi, arată un raport elaborat de un institut britanic, relatează BBC.

Potrivit raportului elaborat de Observatorul pentru Migraţie, în ultimii cinci ani, numărul cetăţenilor europeni care s-au mutat în Marea Britanie a crescut cu 700.000, atingând nivelul de 3,3 milioane.

Conform documentului, 49% dintre cei 700.000 de imigranţi suplimentari sunt polonezi şi români, iar alţi 24% provin din Spania, Italia şi Portugalia, transmite Mediafax.

În anul 2011, în Marea Britanie erau înregistraţi circa 80.000 de români, iar acum numărul acestora a depăşit cifra de 220.000, precizează documentul.

„Este vorba de o combinaţie de factori care favorizează migraţia spre Marea Britanie”, subliniază Observatorul pentru Migraţie, un institut al Universităţii Oxford.

„Nu există un singur factor. Unele cauze probabil se vor menţine în următorii ani, cum ar fi salariile relativ mici din unele ţări UE, în special din România”, declară Madeleine Sumption, directorul Observatorului pentru Migraţie.
„Alţi factori probabil se vor disipa mai rapid, precum rata şomajului în Spania”, precizează Madeleine Sumption.

Raportul a fost prezentat în contextul în care Marea Britanie organizează în iunie un referendum pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană. Premierul David Cameron a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană prin care să limiteze accesul imigranţilor europeni la indemnizaţii sociale în Marea Britanie.

Piaţa forţei de muncă din Marea Britanie s-a deschis total pentru români, la 1 ianuarie 2014, iar temerile privind venirea unui val de imigranţi români au ţinut mult timp prima pagină a tabloidelor britanice.