Franța este pusă în fața unui război civil. Scrisoare deschisă a militarilor francezi
- Sabina Popescu
- 10 mai 2021, 16:54
Mai mulți militari francezi au inițiat o scrisoare publică în cadrul căreia avertizează cu privire la riscul nașterii unui război civil în Franța. Autorii documentului care a strâns peste 75.000 de semnături critică amenințările cu care demnitarii francezi au reacționat în urma publicării scrisorii.
Tineri militari francezi au dat curs unei scrisori publice în cadrul căreia se vorbește despre riscul unui război civil în Franța. Documentul a fost preluat de către o publicație politică de dreapta, în care inițiatorii scrisorii acuză guvernanții francezi că au căzut de acord asupra unui compromis în ceea ce privește islamismul.
Autorii documentului susțin că și-au pus viețile în pericol pentru "a distruge islamismul căruia actualii guvernanți francezi îi acordă concesii pe teritoriul național", luptând în state extrem de periculoase, unde au luat parte la operațiuni anti-teroriste interne. Tinerii militari au spus că au slujit Franța în țări precum Afganistan, Mali şi în Republica Centrafricană.
Statul francez, compromis din cauza deciziilor guvernanților
Francezii inițiatori ai documentului menționat acuză atitudinea guvernanților față de unele decizii pe care doresc să le adopte. Potrivit militarilor, siguranța Franței este în joc din cauza unui compromis pe care Guvernul francez și-a permis să-l facă.
"Au luptat (cei vârstnici, n.r.) pentru ca voi să permiteți ca Franța să devină un stat eșuat? Dacă izbucnește un război civil, armata va menține ordinea pe teritoriul național. Nimeni nu dorește o astfel de situație gravă - cei mai în vârstă nu mai mult decât noi - dar este adevărat, războiul civil mocnește în Franța şi o ştiţi foarte bine", se spune în textul documentului.
Scrisoarea inițiată a fost criticată de către autoritățile franceze și tinerii militari ar fi fost puși chiar în fața unor amenințări. ei au criticat amenințările şi criticile cu care autoritățile franceze au întâmpinat scrisoarea militarilor seniori.
În cazul unei scrisori similare, însă semnată de către foști guvernanți, potrivit declarațiilor ministrului francez al Apărării, Florence Parly, autorii unor astfel de documente ar putea fi sancționați din cauza încălcării prevederilor legale care interzic militarilor activi sau celor aflați în retragere să facă publice păreri personale legate de politică sau religie.
Context politic
Acțiunea militarilor francezi a fost demarată într-un context politic foarte sensibil. Senatorii urmau să dea curs adoptării unui proiect legislativ susținut de către președintele Franței, care prevedea combaterea "separatismului islamic".
Concret, inițiativa legislativă propunea eliminarea căsătoriilor forțate și a testelor de virginitate cerute în acest context. Guvernanții francezi doresc, de asemenea, o supraveghere mult mai riguroasă a organizațiilor religioase. Recent, în Parlamentul Franței a fost propus un amendament care interzice purtarea jihabului, inclusiv în cazul femeilor adulte care ies în public.
Președintele Emanuel Macron susține această inițiativă, cu toate că cetățenii s-au revoltat. Pe rețelele de socializare au fost inițiate mai multe proteste de către persoane care susțin tradițiile și libertățile religioase ale musulmanilor. Potrivit antena3.ro, Ibtihaj Muhammad, prima femeie americană care a purtat un hijab în calitate de concurent la Jocurile Olimpice, şi-a exprimat sprijinul pentru mișcarea de susținere a hijabului.