Liderul mineritului, BHP Billiton, vrea să preia rivalul Rio Tinto, în cadrul celei mai mari achiziţii din ultimii nouă ani.
Ofertă impresionantă în domeniul mineritului. BHP Billiton, cea mai mare companie minieră din lume, a ridicat ştacheta până la un nivel ame- ţitor în încercarea de a prelua controlul asupra rivalilor de la Rio Tinto (a treia companie din lume în domeniu), scrie „Financial Times“.
Oferta de preluare a pachetului majoritar este de 147 miliarde dolari, iar dacă aceasta se finalizează cu succes, se va crea un grup de resurse naturale care va deţine monopol, potrivit unor specialiş ti pe piaţa minereului de fier, a aluminiului, cuprului, cărbunelui şi uraniului. Aceasta ar putea fi a doua cea mai mare tranzacţie din istorie, după preluarea Mannesmann (grup german de telecomunicaţii) de către Vodafone în 1999, pentru 189 miliarde de dolari. Joc strategic pe resurse Cu toate acestea, lovitura dată de BHP s-ar putea să nu fie suficient de puternică pentru a prelua Rio, chiar dacă şi-a revizuit abordarea pentru a face faţă competiţiei venite de la compania chineză de producere a aluminiului Chinalco, crede „The Telegraph“. Aceasta a dorit să obţină 12% din Rio săptămâna trecută, printr-o mişcare menită să blocheze preluarea.
Tocmai de aceea, BHP a anunţat oferta către acţionari pentru 50% din Rio, cu mult peste ce plănuia să cumpere iniţial, în ideea de a-i bloca pe chinezi. Conducerea companiei Rio şi-a sfătuit acţionarii să nu ia încă nicio decizie şi „să ia în calcul propunerea cu prudenţă“.
Marius Kloppers, directorul executiv al BHP, a spus că oferta înaintată este „prima şi singura ofertă“. La sfârşitul anului 2007, Rio a respins oferta BHP pe motiv că aceasta „subevalua în mod semnificativ compania şi perspectivele ei“.
O eventuală fuziune ar pune mari probleme companiei braziliene Cia. Vale do Rio Doce pe domeniul livrărilor de minereu de fier către marele consumator China. Statul asiatic vrea să devină cel mai mare producător de oţel din lume, iar pentru asta a căutat accesul la minereuri, inclusiv prin Chinalco. Dacă ar prelua Rio, BHP ar avea acces la peste 15 milioane tone de cupru şi 4,3 milioane tone de aluminiu. Noua entitate ar controla 36% din piaţa mondială de minereuri de fier, 14% din cea de cărbune şi 13% din cea de cupru, deţinând mine şi zăcăminte pe şase continente.