Ferma Dacilor și ramificația politică. Dezvăluirile unui ofițer SRI

Ferma Dacilor și ramificația politică. Dezvăluirile unui ofițer SRICornel Dinicu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Daniel Savu, fost ofițer SRI de contra-spionaj, a dezvăluit implicațiile cazului Dinicu-Ferma Dacilor în politica mare. Patronul complexului din Tohani a lucrat ca și consilier parlamentar, post obținut cu sprijinul președintelui PNȚCD, Aurelian Pavelescu.

Cazul Ferma Dacilor a fost întors pe toate părțile în cadrul Podcastului „Hai România” moderat de jurnalistul Robert Turcescu și invitații săi, Daniel Savu, fost ofițer de contraspionaj, jurnaliștii EvZ, Mirel Curea și Dan Andronic.

Cazul Ferma Dacilor și implicațiile din politică

Invitatul special, Daniel Savu, a devoalat implicațiile cazului Dinicu-Ferma Dacilor în politica românească. Fostul ofițer al Serviciului Român de Informații a povestit cum a aflat de Cornel Dinicu. Astfel, aflăm că patronul complexului de la Tohani este un influent în zona Mizil încă din perioada 93-94.

„La un moment dat eu, ca ofițer de constraspionaj, am avut nevoie să ajung în zona Mizil. Și Coneliu Păltânea, care era șeful secției SRI Prahova, un om foarte puternic în țară, mi-a spus: «Am eu un om de încredere acolo, Dinicu». Este foarte curios cu acest Cornel Dinicu câte corelații ar fi avut în România. Eu îl bănuiesc că a lucrat sub multe steaguri. (…) Prin 93-94, nu mișca nimic în zona Mizilului fără voia lui Dinicu și se întindea cu ramificațiile până în Buzău. Îi știau toți de frică. El era cu mușchii, dar îl ducea și capul – nu era pur și simplu un bătăuș”, a precizat Daniel Savu.

Fostul ofițer SRI a dezvăluit în cadrul podcastului Hai România că patronul de la Ferma Dacilor a lucrat ca și consilier parlamentar. Aurelian Pavelescu actualul președinte al PNȚCD-ului l-ar fi ajutat pe Dinicu să obțină funcția respectivă.

Daniel Savu despre cazul Ferma Dacilor

Sursa foto: Arhiva EvZ

Cornel Dinicu și Adrian Năstase

Se pare că a fost un favor - contra - favor. Cu alte cuvinte, patronul complexului din Tohani ar fi intervenit pentru ca Pavelescu să nu fie bătut. Doar că, spune Daniel Savu, întreaga scenă ar fi fost regizată de Dinicu. „ L-a salvat de la o bătaie cruntă în nu știu ce locație pe actualul președinte al PNȚCD. Eu știu că Dinicu regiza bătăile astea – «Făceți-vă că îl bateți pe ăla, ca să vin eu cu mușchii». Așa l-a prostit pe Pavelescu.“

Însă implicațiile patronului de la Ferma Dacilor are ramificații adânci în politica de la București. Fostul ofițer SRI a precizat că Dinicu ar avea o legătură puternică și cu fostul premier, Adrian Năstase.

„Dinicu a ajuns la sfârșitul anilor ‘90 să îl scoată deputat. Adrian Năstase a dorit un colegiu sigur, unde să iasă fără nicio problemă. Și i s-a oferit cel mai sigur colegiu din Prahova, Mizil, unde nimeni nu mișca de Dinicu. El și cu an alt prieten al lui, Răzvan Alexe, împușcat de Sandu Geamănu, i-au făcut campanie lui Năstase în 2000 la Mizil. Năstase a ajuns premier – vă dați seama ce intrare avea Dinicu”, a mai dezvăluit Daniel Savu.

Ferma Dacilor, o afacere cu iz politic

Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat fără autorizație ISU. În 2016-2017 autoritățile au efectuat mai multe controale la pensiunea din Tohani și au reușit să obțină o decizie de demolare a complexului. Asta se întâmpla undeva prin 2019.

Doar că după alegerile din decembrie scena politică se schimbă, iar la șefia Consiliului Județean Prahova ajunge liberalul Iulian Dumitrescu.

„În 2019 s-a schimbat însă conducerea județeană și a ajuns acum dl Iulian Dumitrescu, care este acum președintele consiliului județean și care este evanghelic. A venit de la Călărași, unde Dumitrescu l-a făcut parlamentar pe dl ministru de Interne, Cătălin Predoiu. La rândul lui dl Predoiu l-a mutat pe dl Dumitrescu la Prahova. Coroborez lucrurile cu faptul că, din 2019, Dinicu a reușit să scape de demolare, a reușit să anuleze în instanță decizia, când ministru de Justiție era dl Cătălin Predoiu. Eu nu îl suspectez pe Dinicu de nicio credință, dar s-a folosit de ei ca să scape.“

Caracatița politică din România

Fostul ofițer de contra-spionaj a ținut să facă o serie de precizări și despre caracatița politică care a acaparat democrația post-decembristă. Danile Savu a mai dezvălui că în actualul ciclu politic puterea este împărțită între Cătălin Predoiu, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării și secretarul general PSD, Titus Corlățean, la care se adăugă și alte nume.

Eu nu am nimic cu ei, dar să și recunoască, că se trag după ei. Așa se construiește o rețea de putere, recrutând. (…) Au un electorat foarte disciplinat, captiv. La slujbă se stabilește cu cine se merge. (…) Sunt peste democrația din România. Și au ajuns până la vârful puterii, doi miniștri importanți în CSAT, foști miniștri de Externe“, a conchis Daniel Savu.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro