Evenimentul Zilei > International > Facebook recunoaşte! A angajat o firmă de PR pentru a afla informaţii despre George Soros. Nu este, însă, vorba despre antisemitism
Facebook recunoaşte! A angajat o firmă de PR pentru a afla informaţii despre George Soros. Nu este, însă, vorba despre antisemitism

Facebook recunoaşte! A angajat o firmă de PR pentru a afla informaţii despre George Soros. Nu este, însă, vorba despre antisemitism

Facebook a recunoscut, miercuri, că o persoană importantă din conducerea companiei a angajat o firmă de PR pentru a afla informaţii despre omul de afaceri George Soros. Facebook vrea să aducă contraargumente criticilor care asociază Facebook cu George Soros, scrie The Guardian.

Ellio Schrage, şeful departamentului de comunicare şi politici, care urmează să părăsească Facebool, şi-a asumat responsabilitatea pentru angajarea firmei Definers Public Affairs. Contractul doveditor a fost publicat pentru prima oară de TechCrunch.

Atât Mark Zuckerberg cât şi Sheryl Sandberg au negat că ar fi ştiut de angajarea firmei.

„I-am rugat să afle informaţii despre George Soros? Da”, se arată în memoriul dat publicității de Ellio Schrage.

După ce Soros a caracterizat Facebook şi Google ca fiind „ameninţări la adresa societăţii” într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos în ianuarie 2018, Facebook a cerut Definers să îl cerceteze pentru că voiau să afle „dacă are o motivaţie financiară”.

Ulterior, când o nouă organizaţie denumită Freedom From Facebook a criticat practicile companiei privind intimitatea utilizatorilor, Definers „a aflat că George Soros finanţa mai mulţi membri ai organizaţiei” şi „a pregătit documente pe care le-a distribuit presei pentru a arăta că nu este vorba despre o mişcare spontană”

Deciziile privindu-l pe Soros sunt sensibile din cauza rolului important pe care omul de afaceri ungar îl joacă în teoriile conspiraţiei răspândite deseori în politica europeană. Soros finanţează de mult timp cauzele liberale şi pro-democratice, devenind astfel o ţintă a mişcărilor de extremă dreapta.

Memoriul lui Schrage nu include scuze pentru activitatea Definers sau Facebook. El a apărat ideea ca o companie să folosească firme de consultanţă politică pentru cercetare, scriind: „O parte a acestei activităţi este descrisă ca fiind cercetare a opoziţiei, dar cred că ar fi iresponsabil şi neprofesionist din partea noastră să nu înţelegem trecutul şi posibilele conflicte de interese ale inamicilor noştri”.

Sandberg a recunoscut, într-un comentariu la memoriu, că a primit „un număr mic de emailuri  în care era menţionată Definers”.

Vorbind despre criticile conform cărora cercetarea privindu-l pe Soros a fost bazată pe un sentiment antisemit, ea a scris: „Vreau să subliniez că nu a fost niciodată intenţia nimănui să implementeze narativa antisemită împotriva lui Soros sau a oricui altcuiva. Faptul că sunt evreică este o parte importantă a identităţii mele iar compania noastră este clar împotriva urii. Ideea că munca noastră a fost interpretată ca fiind antisemită este revoltătoare pentru mine şi ceva personal”.