Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a decis că, și dacă un telefon nu are cartelă SIM, companiile din sectorul telecomunicaţiilor trebuie să transmită gratuit serviciilor de urgenţă contactate prin numărul 112 informaţiile de localizare a apelantului.

CJUE a dat verdictul după moartea, în Lituania, în anul 2013, a unei fete în vârstă de 17 ani, care a fost răpită, violată şi arsă de vie în portbagajul unei maşini. Înaintea de a fi ucisă, fata sunase de vreo zece ori, de pe telefonul său mobil, la numărul 112 pentru a cere ajutor, dar nu a putut fi localizată.

Rudele fetei au sesizat justiţia europeană, considerând că Lituania nu a pus corect în aplicare o directivă europeană din anul 2002. Directiva prevede că statele membre trebuie să vegheze ca societăţile din sectorul telecomunicaţiilor să pună gratuit la dispoziţia autorităţii care gestionează apelurile la 112 informaţiile care privesc localizarea apelantului imediat ce apelul parvine respectivei autorităţi.

În prezent, conform asociaţiei numărului european de urgenţă (EENA), în opt state ale UE numărul 112 nu poate fi apelat fără o cartelă SIM.

Această decizie datează dintr-o perioadă în care li se dădeau copiilor mici telefoane vechi pentru a se juca, dar de pe care putea fi apelat numărul 112, ceea ce a condus la un val de apeluri inoportune la 112. Prin urmare, unele ţări au decis să nu mai facă accesibil numărul 112 fără cartelă SIM.

Te-ar putea interesa și: