La finalul şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova, care a avut loc marţi la Neptun, premierul român Victor Ponta a anunţat că executivul de la Bucureşti va propune Parlamentului spre aprobare un proiect de asistenţă financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Potrivit premierului, banii ar urma să fie rambursaţi în termen de cinci ani, iar dobânda este în jur de 1,5%, relatează Agerpres.

Primele 60 de milioane de euro vor putea fi debursate până la finele anului și vor fi cheltuite pentru reanimarea unor proiecte investiționale care au fost înghețate anterior, a precizat prim-ministrul R. Moldova, Valeriu Streleț.

Viorel Gârbu, expert în economie, consideră că, în condiţiile în care toţi finanţatorii externi au refuzat să crediteze Republica Moldova, împrumutul oferit de către guvernul de la Bucureşti este nepreţuit. 'Situaţia în economia moldoveană este foarte dificilă. Această injecţie financiară vine în momentul în care Republica Moldova s-ar putea confrunta cu incapacitatea de plăţi bugetare. Gestul Bucureştiului nu poate fi decât salutat', a declarat Gârbu, într-o emisiune, marţi seara, la un post de televiziune local.

Mihai Godea, preşedintele partidului Acţiunea democrată, a salutat la rândul său decizia executivului României de a acorda Republicii Moldova un împrumut.  "Mă bucură foarte mult că autorităţile române au început să privească cetăţenii Republicii Moldova ca pe o entitate comună. Republica Moldova nu avea nicio soluţie pentru a depăşi problemele grave cu care se confruntă (în prezent). Misiunea FMI la Chişinău este doar una de documentare. Chiar dacă se ajungea la o înţelegere, banii FMI nu reuşeau să ajungă în acest an", a afirmat el, apreciind că "acest credit este un (adevărat) cadou pentru Republica Moldova".

Valentin Krâlov, unul din fondatorii Partidului Socialiştilor moldoveni:"Este bine că Moldova nu a fost lăsată singură".