Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Viața în Israel după valul trei al pandemiei. Pașaportul verde, „cheia” care deschide orice ușă
Exclusiv. Viața în Israel după valul trei al pandemiei. Pașaportul verde, „cheia” care deschide orice ușă

Exclusiv. Viața în Israel după valul trei al pandemiei. Pașaportul verde, „cheia” care deschide orice ușă

În timp ce mai toată Europa respiră greu sub apăsarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, cele câteva milioane de locuitori ale unei țări din orientul mijlociu gustă din nou din plăcerile unei vieți ce le fusese furată de molimă..

În Israel, vaccinul pare că a făcut minuni și, drept urmare, populația și-a primit răsplata după mai bine de un an pigmentat cu lungi perioade de carantină totală. Despre cum au ieșit israelienii din chinuitorul val trei al pandemiei – cu ce pierderi și cu ce eforturi -, direct într-o viață fără restricții majore a vorbit, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, Herman Berkovits, medicul cu origini românești care are în mâini viața lui Beniamin Netanyahu, liderul de la Ierusalim.

Au promis: ultima carantină totală pentru Israel. Și au reușit

Acum exact trei luni, chiar înaintea trecerii dintre ani, israelienii se aflau în fața unei perioade extrem de dure, cu restricții menite să-i apere în fața virusului ucigaș. O închidere totală a țării, gândită de autoritățile de la Ierusalim pentru două săptămâni, dar care s-a prelungit până la o lună. Timp în care nimeni nu a intrat și nimeni nu a ieșit din Israel! O carantină al cărei principal obiectiv era scăderea numărului de infectări zilnice care depășise pragul alarmant de 7.000-8.000 de îmbolnăviri. Autoritățile sanitare au urmărit, în același timp, și stabilizarea ratei de transmitere a virusului la nivelul 1, indice care astăzi este de 0,52.

La acea vreme, cu ochii pe vaccinurile de import despre care începuse să se vorbească cu speranță, israelienii au avut curaj să vorbească despre acea perioadă ca fiind ultima carantină! Oamenii au avut încredere, au respectat toate restricțiile și nu numai că au traversat și valul al treilea – care acum face ravagii în întreaga Europa și pune lacăt pe multe țări -, dar au scăpat și de restricții. S-au întors la o viață normală, aproape la fel ca aceea de dinainte de pandemie!

Valul trei, un vis urât. Acum, restaurantele, cafenelele și piscinele sunt luate cu asalt

”Ce schimbare! Acum câteva luni, eram închiși în case și ne luptam cu restricții dure. A fost extrem de greu, dar am reușit! Ne-am primit înapoi viața de dinainte de pandemie. Lumea a umplut iar restaurantele, cofetăriile, cafenelele, terasele, piscinele, locurile publice în general. S-au deschis școlile. Oamenii au ieșit pe stradă, se plimbă peste tot. Cu mașinile sau pe jos. Nu au nici un fel de restricții. Le era dor de asta. Trebuie doar să poarte masca. Atât!

Dar, peste câteva zile, având în vedere situația sanitară stabilă din Israel, se va lua în discuție renunțarea la purtarea măștii în aer liber. Va fi o nouă victorie a israelienilor care au fost extrem de disciplinați și au înțeles perfect valoarea imunizării. Pentru că, trebuie spus, vaccinul ne-a adus aici unde suntem, el ne-a dat viața normală înapoi. Acum trei luni eram în valul al treilea, la peste 7.000-8.000 de cazuri pe zi – unele foarte grave -, și acum totul e deschis și sunt doar între 100 și 400 de infectări zilnice, cazuri ușoare și medii”, ne-a declarat  medicul Herman Berkovits.

Două vaccinuri pentru copii, pe grupe de vârstă: 0-11 ani și 12-16 ani

Chiar dacă în Israel vaccinarea nu este obligatorie, peste 5.200.000 de oameni au primit primul vaccin și peste 4.700.000 de persoane pe cea de-a doua doză, rapelul, din serul anti-COVID-19. Procentul de imunizare este socotit a fi unul uriaș raportat la o populație de aproximativ nouă milioane de oameni atâta vreme cât peste 800.000 de israelieni au făcut boala, iar copiii sub 16 ani nu se află încă planul de imunizare în masă. Pentru cei mici și pentru adolescenți, sunt în pregătire două vaccinuri: unul care se va adresa grupei de vârstă 12-16 ani, ser ce va putea fi administrat până în vară, și unul pentru copiii ce au între 0 și 11 ani, care va fi gata, se pare, până în toamna acestui an, după ce, firește, vor trece de toate testele obligatorii.

În campania națională de vaccinare au intrat și peste 120.000 de palestinieni, dar și ceva mai mult de  6.000 de iordanieni care lucrează în Israel.

Zilnic, se fac până la 100.000 de teste. Procedura medicală este gratuită

Cu vaccinul făcut, adică cu ambele doze injectate, israelianul are absolut toate ușile deschise. Oriunde merge, prezintă ”pașaportul verde”, aplicația de pe telefonul său mobil, care demonstrează fie că a fost vaccinat cu cele două doze (n.r. Pfizer), fie că a trecut prin boală și este imunizat. Tot acel document – un certificat digitalizat aflat în baza de date a Ministerului Sănătății, ce conține datele personale ale posesorului -,  îi dă dreptul nu numai să intre în restaurante, baruri, cafenele sau piscine, ci să și urce la bordul avioanelor pentru a călători în țară sau în străinătate. Pentru cei nevaccinați, testele se fac gratis la centre care primesc, în total, până la 100.000 de oameni zilnic în toată țara.

Un an de pandemie, 6.000 de vieți răpuse

”Vaccinarea nu este obligatorie în Israel, dar oamenii au înțeles că așa vor fi mai protejați. Virusul britanic a făcut și la noi ravagii, dar cu ajutorul vaccinului s-a trecut cu pierderi mult mai mici peste acele perioade extrem de grele. Așa s-a ieșit din valul al treilea al pandemiei. Acum, cu acel ”pașaport verde” se poate intra oriunde, se poate zbura cu avionul în țară și în străinătate. Se poate trece granița care, pe rutier, s-a deschis cu Egipt și cu Iordania. În restaurante au acces și cei nevaccinați, printre care și copiii și tinerii sub 16 ani, dar cu un test făcut cu 72 de ore înainte pe care trebuie să-l prezinte a intrare. La școli și universități cei vaccinați fac ore față în față, iar cei care nu s-au imunizat, în on-line, pe zoom”, ne-a mai spus medicul Berkovits.

În anul de pandemie de coronavirus care a trecut peste Israel, aproximativ 6.000 de oameni au fost răpuși în urma infecției cu acest virus. Cei mai mulți, o arată statisticile medicale, au fost bătrâni și oameni care sufereau și de alte boli.

CITEȘTE ȘI: Exclusiv EVZ. Medicul român al premierului Netanyahu. Va fi o carantină istorică. Israelul se închide complet și pregătește vaccinul propriu