EXCLUSIV. România, țara sub comandă amanetată de politicieni. Doru Bușcu: „Butonul e în altă parte"
- Andreea Vlad
- 23 iulie 2022, 20:30
Relația strânsă dintre mediul politic și serviciile secrete este o controversă care inflamează periodic spiritele. Odată cu punerea în dezbatere publică a drafturilor viitoarelor legi ale securității naționale, tema a revenit în discuție. Invitatul lui Ionuț Cristache în podcastul „România lui Cristache", jurnalistul Doru Bușcu, a analizat ce efect are această relație foarte strânsă dintre politicieni și servicii asupra stării nației.
Într-un dialog foarte transparent alături de realizatorul Ionuț Cristache, jurnalistul Doru Bușcu, redactor-șef al revistei Cațavencii, a comentat motivele pentru care totul pare că se duce de râpă în România. Orice inițiativă se blochează undeva, orice proiect ambițios pare că stagnează. Românii trăiesc astfel cu permanenta impresie că țara lor favorizează ratarea, ceea ce explică exodul acestora de după Revoluție către țări mult mai civilizate.
Bușcu: Sunt atâtea lucruri evidente care s-ar putea face imediat
Principala explicație a acestui cerc vicios rezidă, în opinia cunoscutului jurnalist, în infestarea clasei politice de către oamenii serviciilor secrete.
„Mediul politic e infestat de acoperiți ai serviciilor. Nu cred că se poate ceva cu un astfel de mediu politic. Oamenii ăștia nu sunt în stare, voința nu e la ei, butonul lor e în altă parte. Pare o tânguială permanentă ce facem noi. Sunt atâtea lucruri evidente care s-ar putea face imediat, printr-o semnătură, printr-o apăsare de buton. Totuși nu se fac, de ce? Pentru că oamenii politici sunt sub o comandă".
„Dacă îl supără vreun competitor, a trimis ANAF-ul și a rămas singur pe piață"
Cea mai gravă consecință a acestei complicități, apreciază invitatul, este distorsionarea economiei naționale. „Banii de stat trebuie să meargă cu dedicație spre firmele girate și controlate de oamenii din servicii. Nu spun că instituția în totalitate (n.r. - SRI), sunt șmecherii de acolo care între timp și-au consolidat poziția, și-au făcut rețele de relații, au penetrat ANAF-ul. Dacă îl supără vreun competitor, a trimis ANAF-ul, l-a închis în două zile, a rămas singur pe piață".
Companiile se predau singure la SRI
Pe de altă parte, firmele „sub acoperire" ale oamenilor din sistem sunt favorizate și de legislație, care îi ajută, atrage atenția Doru Bușcu. „Legea îl ajută să elimine competitorii care nu îi convin, pentru că SRI-ul trebuie să-și dea cu părerea despre ăștia care participă la licitație, mai ales ăștia din IT. Companiile vin singure și se predau, ca să faci contracte cu statul ai nevoie de aviz de la SRI să nu pui în pericol siguranța cibernetică și siguranța statului", a conchis invitatul.
Emisiunea integrală: