EXCLUSIV. Șeful SRI a pus pe jar România. Republica Securistan există. Misterele declarației lui Hellvig (Video)

EXCLUSIV. Șeful SRI a pus pe jar România. Republica Securistan există. Misterele declarației lui Hellvig (Video) SRI. Sursa foto: Arhiva EVZ

Recent pe agenda publică a apărut un alt eveniment, care ar putea avea urmări neaşteptate: declaraţia publică făcută de directorul SRI, Eduard Hellvig, despre controversatul proiect de lege privind securitatea naţională. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play de luni au comentat mesajele presărate printre rânduri de șeful SRI. Există o certitudine: Securitatea are brațe lungi.

Într-un podcast transmis live, pe canalul de YouTube EVZ-Capital şi pe pagina de Facebook evz.ro, jurnaliștii Robert Turcescu și Dan Andronic, în compania fostului colonel SRI Tudor Păcuraru, au disecat mesajele cele mai relevante din incendiarul discurs al directorului SRI, Eduard Hellvig.

Col. Păcuraru: Fosta Securitate este un risc social

În cadrul scurtei declarații de presă oferite, directorul Serviciului Român de Informații (SRI) a evitat să discute conținutul proiectelor de legi, spunând că le va comenta „abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ”. El și-a concentrat discursul pe ideea că doar SRI ar fi atacat de dezbaterile din societate, spunând că „dezbaterea este centrată doar pe SRI, ceea ce poate da de gândit”. Directorul SRI nu a dat informații nici despre cine a elaborat proiectele de legi. Se asemenea, Hellvig a sugerat că o parte dintre contestatarii SRI ar suferi de „securismului” care „este bine reprezentat în prea multe medii ale societății”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expertul militar prezent în studioul EVZ a confirmat în mare măsură afirmațiile șefului SRI, cu mențiunea că deși teoretic s-a desprins de fosta Securitate comunistă, așa cum pretinde Hellvig, în realitate noile servicii secrete postdecembriste sunt încă tributare fostei mentalități de tip securistic. Acest lucru se vede cel mai bine în cazul tinerilor ofițeri, a subliniat Tudor Păcuraru  (foto sus), care pot cădea ușor pradă riscurilor operaționale implicate de specificul activităților de acest tip. Riscul operațional a rămas mare, este remarca expertului.

Cel mai grav pericol este însă mentalitatea, întrucât fosta Securitate prin urmașii săi, mulți reinventați în noile servicii după Decembrie 1989 sau în politică, semnifică „un risc social", potrivit expertului. Mentalitatea securistă e vie, a completat invitatul.

Andronic: Cineva s-a hotărât să torpileze aceste legi

În opinia jurnalistului Dan Andronic, întreaga manevră prin care drafturile de legi ale securității naționale s-au scurs în presă arată că „cineva s-a hotărât să torpileze aceste legi". Jurnalistul a observat că însăși ieșirea publică a lui Hellvig, după 6 ani de tăcere, e un răspuns. „E interesant că a indus această temă a securismului în societate, care onest vprbind e perfect real.  Tarele din 1989 ne-au rămas în ADN.

Provocat de moderatorul Robert Turcescu să comenteze de ce a simțit Hellvig nevoia să vorbească în mod special de securism, de virusul acestuia, Dan Andronic a opinat că o explicație se referă la faptul că o parte din prevederile noilor legi ale securității naționale„sunt false. Nu existau în proiectele care au fost puse în discuție. (...) Cineva, pentru a nu știu câta oară, s-a hotărât să torpileze aceste legi".

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro