Bun venit în Republica procurorilor! Penitenciarele rămân unități de tortură și rezervoare de „acoperiți"

Bun venit în Republica procurorilor! Penitenciarele rămân unități de tortură și rezervoare de „acoperiți"

Podcastul găzduit de Robert Turcescu a provocat experții să pună punctul pe i în mult discutata reformă a penitenciarelor care tot întârzie. În opinia jurnalistului Răzvan Savaliuc, fondatorul portalului Lumea Justiției, penitenciarele sunt adevărate unități de tortură, dar sunt și rezervoare de ofițeri acoperiți.

Savaliuc: Procurorii își urmăresc victimele și în închisoare

„S-au mai îmbunătățit pe ici pe colo condițiilede detenție, dar sistemul a rămas represiv. Până când sistemul nu va fi scos din zona penitenciarelor nu se va schimba. Penitenciarele sunt o continuare a procesului de anchete penale. Procurorii își urmăresc victimele și în închisoare. Penitenciarele sunt ținute în teroare și mizerie ca omul să fie distrus psihic. Acolo sunt ofițeri ascunși. Eliberarea condiționată e de fapt un instrument ca să-i întoarcă acolo".

Răzvan Savaliuc

Jurnalistul EVZ Mirel Curea, care cunoaște bine sistemul, a avertizat că este o situație reală cea a abdicării procurorilor de la sarcinile care le revin potrivit statutului. „Neintervenția procurorilor e plătită cu un denunț sau informații".

Weber: Este modul de acționare al SIPA. Protocoalele, cel mai cumplit coșmar al justiției

Avocatul poporului, Renate Weber, cu o vastă experiență ca avocat, a subliniat că de fapt aceste practici imorale sunt moștenite. „Este modul de acționare al SIPA. Se folosește multă presiune penrtru a se înfrânge rezistența încă din faza de anchetă. Protocoalele sunt cel mai cumplit coșmar al justiției noastre. E ceva unic într-un stat de drept".

Aceasta a dat exemplul dramatic al judecătorului Stan Mustață, lăsat pur și simplu să moară. „Acolo au fost abuzuri cumplitei. Demnitatea umană nu e respectată și din cauza condiției gardienilor. Sunt călăi", a conchis Renate Weber. Pe de altă parte, Avocatul Poporului a acuzat clasa politică de faptul că întreține cu ajutorul presei o manipulare în problema amnistiei. „Dacă oamenii din politică nu își pun cenușă în cap nu putem schimba percepția asupra drepturilor umane".

SRS: Ajung ca niște cârpe în fața instanței

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a confirmat că cei arestați sunt supuși unui adevărat regim de hărțuire și intimidare psihologică. „Se face un întreg circuit cu duba prin București și prin țară. Ajung ca niște cârpe în fața instanței". Victor Alistar, membru CSM, a confirmat că sistemul represiv tip anii 50 este întreținut cu ajutorul instituțiilor complice.

Jurnalistul Mirel Curea a atras atenția că este legitim și moral să așteptăm de la stat să se comporte „ca un custode al cetățeanului", însă dimpotrivă statul pune bețe în roate în soluționarea echitabilă a unui caz.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro