Exclusiv. România, obligată să treacă la salariul minim european, susține Budăi. Când ar putea fi aplicat. Video

Exclusiv. România, obligată să treacă la salariul minim european, susține Budăi. Când ar putea fi aplicat. VideoSursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Se va impune salariul minim european? Ne vom alinia la veniturile celor din Vest? Sunt chestiuni care preocupă, pe bună dreptate, foarte mulți români rămași în țară. România este una din țările-membre cu cele mai scăzute salarii din Europa. Prezent în podcastul România lui Cristache, ministrul Muncii a dat detalii despre angajamentul luat la Bruxelles de țara noastră privind alinierea la salariile occidentale.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat detalii în emisiunea „România lui Cristache” din studioul EVZ-Capital, despre cele mai recente negocieri cu instituțiile UE privind implementarea unui salariu minim european în toate țările membre.

Cel mai așteptat anunț despre pensii! Sunt vizaţi 5 milioane de români. Budăi: Totul se va întâmpla anul acesta

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

După cum se știe, negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru reglementarea salariului minim în Uniunea Europeană, în care se prevăd valori de referință care ar conduce la majorarea remunerației minime inclusiv în România.

Marius Budăi: Avem doi ani la dispoziție să implementăm directiva

Chestionat de realizatorul Ionuț Cristache ce șanse reale există ca și România să se alinieze ca standard de viață la vestul Europei, ministrul social-democrat a subliniat că de când a preluat ministerul i-a schimbat optica vizavi de acest subiect. „Directiva a fost aprobată, avem doi ani la dispoziție să o implementăm. Să nu creadă cineva că vom avea un singur salariu minim la nivelul Uniunii Europene. Sunt două elemente extrem de clare, este salariul mediu și este salariul median, se discută pe această bază", a explicat demnitarul.

Sursa: Arhiva EVZ

În aceeași intervenție, ministrul Muncii a afirmat că de la preluarea portofoliului a efectuat mai multe vizite în străinătate pentru a vedea la fața locului cum muncesc românii și dacă le sunt respectate drepturile. Una dintre primele țări vizitate a fost Germania, țară unde ministrul omolog de acolo s-a arătat extrem de cooperant în rezolvarea unor abuzuri semnalate de români, cel mai cunoscut fiind cazul Sparanghelul.

Potrivit ministrului, cele mai frecvente abuzuri care i-au fost semnalate în Germania sunt legate de întârzierile la plata salariilor muncitorilor sezonieri. Acesta va efectua până la finalul anului vizite în diaspor, pentru a verifica situația muncitorilor români, în Spania, Italia, Austria și Marea Britanie. „Dacă nu putem să-i aducem pe toți în țară, cum ne-am dori, măcar să-i informăm că au drepturi acolo", a conchis invitatul.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro