Exclusiv. Războiul sfârșitului lumii e aproape! Va arăta altfel decât ne imaginăm. Mironov: Va fi o renaștere. VIDEO

Exclusiv. Războiul sfârșitului lumii e aproape! Va arăta altfel decât ne imaginăm. Mironov: Va fi o renaștere. VIDEO

Trăim vremuri apocaliptice la propriu și la figurat. Îngrijorările exprimate de ecologiști și de liderii lumii la recentul summit de la Glasgow, care vin pe fondul unei pandemii cum nu s-a mai văzut în secolul 21, sunt mai serioase ca niciodată. Podcastul EVZ Play de miercuri a găzduit un debate exploziv despre viitorul alarmant, dar și imprevizibil care ne așteaptă.

Invitații lui Turcescu, scriitorul Alexandru Mironov și sociologul Mirel Palada, au acceptat provocarea de a-și imagina dacă vom depăși criza climatică și dacă avem șanse reale la un viitor mai bun decât arată prezentul.

Mironov: Va fi o renaștere, dar cu o condiție: să dăm răgaz planetei să se refacă viața

Dacă Mirel Palada a etalat un discurs foarte critic la adresa marilor puteri, care mențin decalajul dintre bogații și săracii planetei, Alexandru Mironov crede în capacitatea de renaștere a Planetei albastre. Scriitorul a evocat cele trei soluții propuse de Sir David Attenborough, una dintre vocile cele mai sonore în apărarea naturii și echilibrului climatic. „Attenborough a cerut oprirea circulației pe mări și oceane în anumite zone ale planete ca să se refacă viața". O altă soluție enunțată de britanic este înjumătățirea suprafaței agricole a planetei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul ministru al Sportului este încrezător că în următorul secol vom asista la o adevărată renaștere a Terrei, când lucrurile vor arăta cu totul altfel decât acum.

Palada: Marile puteri au nevoie de propaganda ecologistă

O întrebare care a stârnit multe controverse printre cercetători, dar și în rândul publicului larg este dacă se mai poate reface stratul de ozon. În opinia lui Palada, un mare risc pentru climă este circuitul apei în natură, dar și faptul că se exagerează daunele produse de gazele de seră. „Discursul ercologist devine primejdios când e instrumentat politic. Se propun soluții politice folosite ca o coadă de topor. Trebuie să păstrăm proporția dintre bogăție și sărăcie", a atras atenția specialistul.

Mirel Palada avertizează că tranziția demografică a țărilor bogate în direcția bunăstării are nevoie de tenta de propagandă a discursului ecologist. În plus marile puteri nu vor să cunoască în niciun fel conceptul de shaming. „Politicile publice trebuie să fie pertinente în direcția soluționării crizei", a conchis acesta referitor la agenda summitului de la Glasgow. „Dacă marile puteri investesc în țările mici, lucrurile se mai echilibrează", a replicat Alexandru Mironov.

Versiunea completă a emisiunii poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro