Criza climatică face ravagii în Spania. Deșertul se extinde, fermierii renunță la recolte. Efectele se vor simți și în România

Criza climatică face ravagii în Spania. Deșertul se extinde, fermierii renunță la recolte. Efectele se vor simți și în România

Schimbările climatice își lasă amprenta și în Spania, unul dintre cei mai mari producători de lămâi din Europa. Fermierii aprovizionează întregul continent cu fructe și legume, însă temperaturile foarte ridicate afectează solul. Fermierii se tem că își pot pierde mijloacele de trai și solicită măsuri din partea autorităților pentru a combate criza climatică.

Apa devine un bun rar în multe părți ale Spaniei, în special în regiunile semiaride, unde schimbările climatice își fac simțit efectul. Unul dintre fermierii care dețin recolte aici, Miguel Ángel Gomez, spune că este îngrijorat că multe dintre terenuri nu vor mai putea fi folosite în viitorul apropiat.

„Plouă tot mai puțin din cauza schimbărilor climatice. Iar atunci când plouă, toarnă cu găleata. Așa că trebuie să folosim eficient apa pentru a face agricultură în mod sustenabil”, a spus fermierul Miguel Ángel Gomez.

Nu toți fermierii știu să aprecieze apa, însă, cum se întâmplă în cazul recoltelor de salată, de exemplu. „Nu poți să uzi pur și simplu câmpurile fără a optimiza folosirea apei. Mare parte se pierde aici”, a precizat fermierul.

La două sute de kilometri nord-est, lână Murcia, lucrurile stau diferit. Fermierii din teritoriu își udă plantațiile de lămâi cu ajutorul unor mici canale, însă unul dintre fermierii de aici, José Esquiva, este de părere că lucrurile nu vor arăta optimist pe viitor.

„Lipsa apei pune totul în pericol. Aveți grijă de lămâi tot timpul anului și vă puteți trezi în situația de a vă pierde recolta. Trebuie să te pui în pielea fermierilor”, a spus fermierul José Esquiva.

Cine e vinovat pentru criza climatică. Țările puternic industrializate trebuie să intervină

Juan de Dios Hernández de la asociația regională a fermierilor, este de părere că țările puternic industrializate - precum Germania - ar trebui să ia măsuri pentru a combate criza climatică, însă a subliniat că nerespectarea Acordului Climatic de la Paris conduce la secetă în mai multe state.

„Cu toții trebuie să oprim asta, pentru că ne va afecta pe toți. Dacă producătorii de citrice din Spania sunt afectați de schimbările climatice, acest lucru va afecta și Germania. Dacă se vor pierde plantații întregi, prețurile vor crește”, a spus Juan de Dios Hernandez, de la Asociația Fermierilor din Murcia.

Fermierii renunță la recolte în favoarea culturii de avocado

Unii fermieri renunță la investiția în alte recolte în favoarea culturii de avocado întrucât consumatorii europeni caută produsele mai ieftine din acest punct de vedere. În Málaga, avocado a înlocuit culturile de măslini tradiționali, un lucru ce o întristează pe Almudena Martín.

„Plantațiile de avocado se răspândesc din ce în ce mai mult, au ajuns la o altitudine de peste cinci sute de metri. Dar în zonă e o lipsă mare de apă. Nu suntem la tropice, unde plouă în fiecare zi”, a spus fermiera Almudena Martín.

Europa trebuie să adopte practici agricole durabile

Directorul Enrique Colilles de la Asociația fermierilor de avocado spune că plantațiile de avocado au un impact mai redus asupra mediului în Spania decât în alte state. „Emisiile de dioxid de carbon sunt mult mai mici decât atunci când fructele de avocado sunt transportate din Mexic în Germania”, a precizat Enrique Colilles, director Asociația Fermierilor de Avocado.

În Spania, însă, piața determină aprovizionarea, nu climatul. Astfel, Miguel Ángel Gomez susține că este nevoie de cooperare la nivel mondial în acest sens. Clienții din Germania ar putea să accepte, de exemplu, prețuri mai scumpe astfel încât fermierii să poată cultiva sustenabil.

„Toate țările Uniunii Europene, structurile administrative, consumatorii...toată lumea poate contribui la îmbunătățirea situației”, a spus Miguel Ángel Gomez, adăugând că dacă Europa nu implementează practici agricole durabile pentru a ține sub control criza climatică, pericolul zonelor aride din Spania - și din restul statelor - nu va putea fi oprit, potrivit digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News