Evenimentul Zilei > Actualitate > 70.000 de oameni s-au adunat pe o plajă din Spania. S-au ținut de mâini și au cerut iertare mării
70.000 de oameni s-au adunat pe o plajă din Spania. S-au ținut de mâini și au cerut iertare mării

70.000 de oameni s-au adunat pe o plajă din Spania. S-au ținut de mâini și au cerut iertare mării

Zeci de mii de persoane au format sâmbătă un lanţ uman pe ţărmul Mării Minore, o lagună sărată din Murcia, în sud-estul Spaniei, unde mai multe tone de peşte au murit ca urmare a poluării cu nitraţi folosiţi în agricultură

Șiruri uriaşe de localnici ţinându-se de mână, cărora li s-au alăturat turişti, mulţi îmbrăcaţi pentru plajă, s-au format de-a lungul plajei Alcazares, care se întinde pe şase kilometri de-a lungul ţărmului lagunei, care are o lungime de 73 km. Organizatorii au estimat numărul participanţilor la 70.000, scrie presa spaniola.

„A fost o demonstraţie de doliu pentru moartea animalelor … am vrut ca oamenii să le ceară într-un fel sau altul iertare pentru barbaria la care i-am supus”, a declarat pentru AFP Jesus Cutillas, unul din organizatori.

Principala cauză a lipsei de oxigen este deversarea în lagună a sute de tone de nitraţi

Obiectivul acestei acţiuni a fost „să ne arătăm hotărârea pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, a explicat Jesus Cutillas.
Mulţi participanţi erau în negru, în timp ce alţii afişau pancarte pe care se putea citi „SOS Mar Menor” (SOS Marea Minoră). Potrivit oamenilor de ştiinţă, principala cauză a lipsei de oxigen este deversarea în lagună a sute de tone de nitraţi folosiţi ca îngrăşăminte pentru agricultura intensivă, care favorizează dezvoltarea algelor ce sufocă ecosistemul acvatic, fenomen numit eutrofizare.

Luni, a şaptea zi a dezastrului ecologic, oficialii regionali informau că au fost strânse între 4,5 şi 5 tone de peşte, dar sâmbătă cantitatea de peşte şi alge marine colectate a fost de 15 tone.

„Cele 15 tone de peşti morţi şi biomasă (scoase de pe ţărm) arată că acesta este cu adevărat un dezastru ecologic şi o urgenţă. Avem nevoie de ajutor imediat pentru ecosistem”, a scris pe Twitter primarul oraşului Cartagena din apropiere, Noelia Arroyo.

Ministrul pentru tranziţia ecologică, socialista Teresa Ribera, care a vizitat laguna a acuzat guvernul regional, condus de Partidul Popular (de dreapta), că a închis ochii la practicile agricole ilegale din câmpia Cartagena, o zonă extinsă unde se practică agricultura intensivă.