Evenimentul Zilei > EVZ Special > Exclusiv. Liberalii îi au pe lista neagră pe miniștrii Ghinea și Năsui. Riposta USR-PLUS: atac la jurnalista propusă de PNL ca șef interimar la TVR
Exclusiv. Liberalii îi au pe lista neagră pe miniștrii Ghinea și Năsui. Riposta USR-PLUS: atac la jurnalista propusă de PNL ca șef interimar la TVR

Exclusiv. Liberalii îi au pe lista neagră pe miniștrii Ghinea și Năsui. Riposta USR-PLUS: atac la jurnalista propusă de PNL ca șef interimar la TVR

Liberalii profită de scandalurile provocate constant pe progresiști și de ineficiența miniștrilor USR-PLUS și le pregătesc în seara aceasta, la ședința coaliției de guvernământ, o ambuscadă politică. Riposta pregătită de progresiști: contestarea nominalizării PNL la șefia TVR

Concret, liberalii vor propune USR-PLUS ca premierul Florin Cîțu să preia conducerea negocierilor României cu instituțiile europene pe tema PNRR. Decizie luată astăzi, la prânz, în ședința conducerii PNL. Practic, premierul îl transformă pe ministrul USR Cristian Ghinea, responsabil de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), în secretara sa. 

Florin Cîțu se pregătește să îl înlocuiască pe Ghinea de la USR

Motivul? Ghinea a înregistrat până acum două eșecuri în încercarea de a acredita PNRR gestionat de el în fața oficialilor europeni de la Bruxelles. Eșecuri care amână foarte mult alocarea de către Comisia Europeană, României, a celor peste 29 de miliarde de euro, bani europeni. Banii trebuie folosiți foarte rapid, până în 2026. Altfel, România îi pierde pe toți.

“Voi pleca la Bruxelles zilele următoare. Trebuie să ne gândim la cum accelerăm creşterea economică în perioada următoare. Soluţia pe care o avem acum este de a avea un PNRR de succes, să atragem cei 29,2 miliarde şi vă spun că se poate. Cu aceşti bani, vom putea să accelerăm sau să consolidăm ceea ce avem acum în creşterea economică, dar să accelerăm creşterea economică” a prefigurat în dimineața aceasta premierul Cîțu, transferul de responsabilitate de la ministrul USR al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la el. 

Claudiu Năsui, pe lista neagră pentru că a încercat sabotarea legii 5G

Liberalii vor ridica în ședința coaliției și problemele create de un alt ministru al USR: Claudiu Năsui de la Economie. Care ar putea avea soarta fostului ministru PLUS, Vlad Voiculescu, demis scurt din Guvern. Năsui a încercat o sabotare a proiectului de lege al Guvernului privind rețelele 5G în avantajul Chinei după cum l-au acuzat public mai mulți lideri ai PNL.

Analistul Cristian Pîrvulescu, un susținător al USR-PLUS a declarat azi pentru psnews că ”dacă domnul Năsui continuă pe această linie va fi al doilea ministru USR care va fi schimbat”. 

Pîrvulescu: “Dacă Năsui continuă pe această linie, va fi schimbat”

Pîrvulescu nu a negat criticile liberalilor la adresa ministrului USR al Economiei: „ Presiunile pe care le-au făcut lobby-urile asupra diferitelor grupuri de decidenți în România sau la nivelul Uniunii Europene (referitoare acceptarea rețelelor 5G avansate de China n.r.) au fost foarte mari. Probabil nu au fost presiuni directe, ci indirecte, pentru că lobby-ul nu se referă la o presiune directă, ci la tot felul de grupări. Dacă domnul Năsui continuă pe această linie, deși înțeleg că a renunțat, va fi al doilea ministru USR care va fi schimbat. Dacă continuă pe linia aceasta e mult mai clară motivarea politică și cred că lipsa de experiență l-a făcut pe domnul Năsui să cadă într-o capcană”

Avangarde: USR-PLUS pierde cel mai mult, PSD și AUR, câștigă

Poziția ofensivă a liderilor PNL la adresa celor de la USR-PLUS este susținută și de datele unui sondaj Avangarde realizat în perioada 1-8 mai și făcut public astăzi. Sondajul arată că USR-PLUS este partidul care a pierdut cel mai mult în urma crizei politice generată de progresiști ca urmare a demiterii lui Vlad Voiculescu din Guvern. 52% dintre repondenți consideră că progresiștii sunt principalii perdanți, urmați de PNL, cu 45% și de UDMR, 36%. 

 

Marele câștigător al crizei guvernamentale detonate de USR-PLUS în urma demiterii lui Vlad Voiculescu din Guvern este PSD. 46% dintre repondenți declară că social-democrații au avut de câștigat. PSD este urmat de AUR care a primit 31% din aprecierile repondenților.

Premierul Cîțu, în topul politicienilor pe luna mai

 

Sondajul Avangarde arată că premierul Florin Cîțu este personajul politic care „a făcut cea mai bună impresie în ultimele două săptămâni” 16%, urmat de Klaus Iohannis (5%), Cătălin Drulă (3%), Vlad Voiculescu (3%) și Ludovic Orban (3%). Datele sondajului confirmă analizele sociologice prezentate în ultimele două luni care atrag atenția asupra cotei foarte scăzute de încredere a opiniei publice, în clasa politică.

 

Și liderii USR-PLUS și-au pregătit o ofensivă la adresa liberalilor. Potrivit surselor politice, progresiștii sunt pregătiți să o conteste pe cea nominalizată astăzi de PNL pentru ocuparea funcției de director general interimar al TVR. O jurnalistă de la TVR-Craiova, Ramona Săseanu. 

 

USR-PLUS o contestă pe candidata PNL la șefia TVR. Motivul: propagandistă, nu jurnalistă

 

Potrivit presei locale dar și surselor politice, calitatea acesteia este de a fi fost o propagandistă agresivă a PNL în ultimele campanii electorale desfășurate în România. Iar țintele atacurilor ei susținute și pe emisiunile de la TVR-Craiova au fost chiar candidații USR-PLUS. Presa locală a prezentat, printre altele, scandalul dintre ea și liderul USR-PLUS de la Dolj căruia Săseanu îi reproșa că nu îl susține la Primăria Craiova pe candidatul PNL, deputatul Giugea. Deputat PNL despre care tot presa locală a scris că Săseanu își negociase cu el promovarea la conducerea TVR.