Exclusiv. Detalii explozive din ancheta Evei Kaili, parlamentarul european mituit de Qatar. Favoruri contra milioane de euro

Exclusiv. Detalii explozive din ancheta Evei Kaili, parlamentarul european mituit de Qatar. Favoruri contra milioane de euro Eva Kaili vicepresedinte PE, sursa foto: Instagram

Autoritățile belgiene au inculpat-o la sfârșitul săptămânii trecute, pe Evă Kaili, alături de partenerul ei de viață, Francesco Giorgi, și de alte două persoane, în cadrul unei anchete privind influența Qatarului. Perchezițiile poliției au scos la iveală 1,5 milioane de euro în numerar. Aproximativ jumătate din această sumă a fost găsită într-o cameră de hotel ocupată de tatăl doamnei Kaili; alți 150.000 de euro au fost găsiți în apartamentul pe care Evă Kaili îl împărțea cu partenerul său, au declarat procurorii.

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, și Francesco Giorgi, în vârstă de 35 de ani, și-au început relația pe holurile Parlamentului European în 2017, potrivit unor persoane care îi cunosc. Ea se afla la primul mandat. El era consilier al unui deputat de rang înalt, Pier Antonio Panzeri. Ambii erau membri ai grupului de centru-stânga “Socialiștii și Democrații„.

Eva Kaili și Francesco Giorgi și-au prezentat viața pe rețelele de socializare în postări care emanau succes și încredere: navigând în Marea Egee, schiind pe Mont Blanc, vizitând moschei în Oman și bând cocktailuri în Minorca. Cuplul a petrecut carantina coronavirusului împreună, în mare parte în Atena, a declarat Eva Kaili tabloidelor grecești care i-au prezentat mult timp viața privată, iar în februarie anul trecut a adus pe lume o fetiță.

Francesco Giorgi este legat de ancheta de corupție nu doar prin intermediul partenerei sale, ci și al fostului său șef. Pier Antonio Panzeri, în vârstă de 67 de ani, a fost arestat săptămâna trecută la locuința sa din Bruxelles, unde poliția belgiană a găsit 600.000 de euro (632.000 de dolari) în numerar. Soția și fiica sa au fost, de asemenea, arestate în orașul lor natal de lângă Milano. Autoritățile spun că Pier Antonio Panzeri a jucat un rol central în cultivarea relațiilor cu oficialii din Qatar și Maroc și în facilitarea fluxului de numerar către Bruxelles, inclusiv prin intermediul unei organizații neguvernamentale pe care o conduce.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de startul meciului

Pe măsură ce se apropia Cupa Mondială, pledoaria Evei Kaili și a lui Francesco Giorgi pentru Qatar s-a intensificat. Ea s-a opus oricărei încercări de condamnare a abuzurilor privind drepturile omului din Qatar, o monarhie absolută care incriminează homosexualitatea și care cere ca o femeie sub 25 de ani să obțină permisiunea unui tutore de sex masculin pentru a călători în străinătate. Ea a făcut presiuni pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii din Qatar care vizitează Uniunea Europeană. Colegii din Parlamentul European au spus că ea a subminat, de asemenea, examinarea de către Parlament a modului în care Qatar a gestionat Cupa Mondială.

Hannah Neumann, o deputată europeană din Germania care prezidează comisia pentru relații cu Peninsula Arabică, plănuia de mai bine de un an o călătorie a comisiei la Doha. Membrii comisiei ar fi trebuit să evalueze în mod critic progresul Qatarului înainte de startul Cupei Mondiale. Apoi, la sfârșitul lunii septembrie, guvernul qatarez i-a spus brusc că deplasarea trebuie anulată, deoarece clădirea în care urmau să se întâlnească era în construcție.

Așa că Hannah Neumann a spus că a fost uimită și furioasă o lună mai târziu, când Evă Kaili a apărut la Doha în locul ei. Într-o călătorie fulminantă de două zile, Eva Kaili a avut chiar și o întâlnire cu șeful statului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, pe care se pare că a organizat-o singură, au declarat persoane familiare cu vizita sa.

Declarații pro-Qatar

"Ea dădea declarații care erau mult mai pro-Qatar decât poziția Parlamentului, pretinzând că vorbește în numele Parlamentului", a declarat Hannah Neumann într-un interviu pentru The Times. Avocatul doamnei Kaili și un purtător de cuvânt al președintelui Parlamentului au declarat că deplasarea ei a fost o misiune oficială.

Două săptămâni mai târziu, la mijlocul lunii noiembrie, o rezoluție aparent necontroversată care critica situația drepturilor omului din Qatar s-a lovit de o rezistență neașteptată. "A fost dificil chiar să o punem pe ordinea de zi", a declarat deputatul liberal Katalin Cseh. "Am fost șocată".

Chiar și aliații politici ai Evei Kaili au fost frustrați. "În calitate de social-democrați, ar trebui să preluăm conducerea în a pune în lumina reflectoarelor încălcările drepturilor omului", a declarat într-un interviu deputatul danez Niels Fuglsang. El a spus că o rezoluție pe care a redactat-o criticând Qatar s-a opus cel puțin uneia dintre persoanele care sunt acum investigate - nu a vrut să spună cine - și a fost în cele din urmă respinsă.

O rezoluție buclucașă

Rezoluția danezului  a fost înlocuită cu una care a lăudat Qatar pentru reformele care sunt "un exemplu pentru regiunea Golfului". Noul text spunea că Qatar a "îmbunătățit deja condițiile de muncă și de viață pentru sute de mii de lucrători". Oficialii din Qatar au implementat într-adevăr schimbări în sistemul lor de sponsorizare a forței de muncă, deși activiștii spun că acestea sunt insuficiente.

Hotărât să îndulcească rezoluția finală, Francesco Giorgi, care lucrează pentru un nou membru al Parlamentului, a trimis un e-mail tuturor parlamentarilor socialiști pentru a vota împotriva unui amendament care spunea că Qatar a dat mită pentru a câștiga găzduirea Cupei Mondiale. "Parlamentul European nu ar trebui să acuze o țară fără ca dovezile să iasă de la autoritățile judiciare competente", spunea e-mailul, trimis în numele deputatului Andrea Cozzolino. La votul din 24 noiembrie, acesta a reușit să obțină eliminarea pasajului privind mita.

Aceste elemente stau la baza dosarului pe care autoritățile belgiene spun că l-au construit timp de peste un an cu ajutorul serviciilor lor secrete și a scos la iveală ceea ce procurorii spun că a fost o schemă frauduloasă de bani negri în schimbul unor favoruri în inima Uniunii Europene.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro