Qatargate: 60 de europarlamentari implicaţi. Socialiștii europeni, probleme grave de corupție

Qatargate: 60 de europarlamentari implicaţi. Socialiștii europeni, probleme grave de corupție Sursa: @EvaKaili. Twitter

Paolo Gentiloni, preşedintele Comisiei UE, a vorbit despre o afacere „ruşinoasă” care trebuie luată în serios, pentru că „poate fi o rană pentru reputaţia Parlamentului European înainte de toate”, dar şi pentru „diverse instituţii europene”. Parlamentul European este zguduit zilele acestea de un puternic scandal de corupție, după ce s-a descoperit că mai mulți europarlamentari socialiști au fost mituiți de Qatar pentru a influența deciziile politice.

Eurodeputaţii aflaţi pe statul de plată pentru a favoriza Qatarul reprezintă una dintre ipotezele la care lucrează magistraţii belgieni, în ancheta care zguduie inima Europei şi care a dus la arestarea fostului vicepreşedinte Eva Kaili şi a fostului europarlamentar Antonio Panzeri.

Anchetă începută de serviciile secrete din 2021

Ancheta de corupţie efectuată de judecătorul de la Bruxelles, Michel Claise, a pornit de la declasificarea unei părţi dintr-o anchetă efectuată de Sureté de l'Etat, serviciul secret belgian, în colaborare cu alte servicii europene de informaţii.

Le Soir şi de Knack sunt cele două mass-media belgiene care au dezvăluit vinerea trecută operaţiunea care face să tremure instituţiile UE. Când au percheziţionat casa de la Bruxelles a lui Antonio Panzeri, fost europarlamentar al Partidului Democrat, anchetatorii belgieni nu au fost surprinşi să găsească sume mari de numerar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta Sureté ar fi început în 2021, potrivit Le Soir şi Knack, în colaborare cu cinci servicii secrete străine. Odată ce banii au fost descoperiţi în casa lui Panzeri, serviciile belgiene au desecretizat o parte din dosar, trimiţându-l la OCRC, Oficiul Central pentru Reprimarea Corupţiei, iniţiind ancheta de către judecătorul Michel Claise.

Peste 60 de europarlamentari, vizați în anchetă

Pe 12 iulie 2022, justiţia belgiană a început să ancheteze, ajungând la arestarea lui Panzeri, a asistentului său, Francesco Giorgi, a fostului vicepreşedinte al Parlamentului European, Eva Kaili, şi a lui Nicolò Figà Talamanca (numele celor arestaţilor nu a fost confirmate niciodată de procuror).

Peste 60 de europarlamentari ar fi vizati de ancheta Qatargate, desfăşurată de sistemul de justiţie belgian, potrivit televiziunii grecești MegaTv. Europarlamentarii care ar putea fi afectaţi de investigaţii şi percheziţii, potrivit sursei elene, ar aparţine în mare parte familiilor politice ale Socialiştilor şi Democraţilor, Partidului Popular European şi altor partide de stânga.

Zvonurile sunt preluate şi de revista online germană Focus.de, dar nu au primit nicio confirmare de la procurorul federal belgian.

Fotbal, corupție și drepturile omului

Statul din Golf a fost subiectul unor controverse recente în calitate de gazdă a Cupei Mondiale din 2022, în cursul căreia a fost criticat pentru politicile sale față de drepturile LGBTQ+ și lucrătorii migranți.

„De câteva luni, anchetatorii de la Poliția Judiciară Federală suspectau că o țară din Golf că influențează deciziile economice și politice ale Parlamentului European (PE)”, se mai arată în declarația procurorului.

Qatarul este acuzat că vizează oficiali „cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în Parlament, trimițându-le „sume substanțiale de bani” și „cadouri importante”, potrivit declarației procurorului.