Exclusiv. Comoara ignorată care ar putea scoate România din criza economică! Daniel Zamfir: Putem pune adaos sută la sută. Video

Exclusiv. Comoara ignorată care ar putea scoate România din criza economică! Daniel Zamfir: Putem pune adaos sută la sută. VideoInflație Sursa foto: Arhiva EVZ

România se confruntă cu o criză economică dublată de criză energetică care amenință să destabilizeze țara. Sunt semne alarmante că ne-am putea confrunta chiar cu cea mai gravă criză de după Revoluție. Invitat în studioul Contrapunct EVZ cu Mirel Curea, senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat, a dezvăluit că există resurse naturale ignorate de autorități care ne pot ajuta să depășim recesiunea.

A fost România sabotată în mod deliberat de responsabilii din domeniu? Au fost distruse premeditat unități energetice care ne-ar fi ținut departe de orice grijă în această iarnă sau chiar pe termen lung? Avem de-a face cu o conspirație menită să slăbească țara și să-i sărăcească pe locuitorii ei? 

Liberalizarea energiei a fost prost gândită

Jurnalistul EVZ Mirel Curea i-a adresat întrebări care îi dor pe toți românii parlamentarului PSD Daniel Zamfir, unul dintre puținii politicieni români care a avut bărbăția să apuce acest subiect și să nu-l lase, în ciuda tuturor riscurilor la care se expune. Așa cum s-a expus și în cazul celebrei legi a dării în plată, despre care a mărturisit, în studioul EVZ-Capital, că funcționează foarte bine, deși l-a costat excluderea din PNL decisă de fostul președinte al partidului Ludovic Orban. 

Invitatul a subliniat că marea eroare care ne-a dus la criza energetică de proporții și la facturi uriașe atât  pentru populație, cât și pentru consumatorii industriali, provine din proasta pregătire a liberalizării energiei. Deși admite că liberalizarea era necesară, politicianul apreciază că implementarea acesteia a fost dezastruoasă. Nu s-a pregătit o lege a consumatorului vulnerabil și nu au fost pregătite instituțiile de control abilitate ca ARNE.

Popescu vrea să închidă Paroșeni! Cine va plăti grantul de 35 milioane Euro?

Actualmente președintele Comisiei Economice din Senat, senatorul Daniel Zamfir a făcut mai multe deplasări, în Valea Jiului, alături de cîțiva membri ai comisiei pe care o conduce, pentru a vedea pe viu de ce ține morțiș ministrul Energiei, Virgil Popescu, să închidă obiective strategice naționale ca termocentrala de la Paroșeni sau minele de la Livezeni și Rovinari.

De menționat că Virgil Popescu, controversatul ministru al Energiei, a făcut presiuni mari pentru a împiedica vizita politicienilor, a precizat Daniel Zamfir. Acesta a adăugat că ministrul vrea să închidă Paroșeniul, în condițiile în care unitatea energetică are investiții de 65 milioane de euro, din care 35 milioane reprezintă fonduri europene, care trebuie rambursate obligatoriu. „Vor să distrugă termocentrala de la Paroșeni. S-au băgat 65 de milioane de euro, dintre care 35 grant european, ca să se modernizeze și să se respecte toate condițiile de mediu. Paroșeni respectă condițiile de mediu. (...) Domnul Popescu ne duce în gard pe toți”.

Zamfir: Polonezii, ungurii și sîrbii vor cărbunele nostru

Subliniind că producția energetică pe cărbune este mai ieftină astăzi decât pe gaz, social-democratul a arătat în studioul EVZ-Capital o mostră de cărbune (foto jos) prelevată în timpul vizitelor recente la minele de la Livezeni și Rovinari, vizate de planul de a fi închise al Ministerului Energiei. Zamfir a mers în mina de la Livezeni și a constatat modul anacronic în care se lucrează.

„Mina de la Livezeni, dacă ar fi avut un aparat funcțional, nu doar două ore pe zi, ar fi putut să producă suficient cărbune pentru a aproviziona Paroșeni 7 zile din 7. La noi funcționează 48 de ore, termocentrala susține cei 3.000 de mineri angajați. Gândiți-vă ce profit ar face dacă ar merge 7 zile din 7 (...) Cărbunele este de o calitate excepțională”, a subliniat senatorul.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Acesta a atras atenția că România ar putea profita de criza energetică cu care se confruntă mai multe state europene, vânzând acest cărbune la prețuri foarte bune. Ar fi și o soluție de a depăși recesiunea prin livrarea de energie la un preț mai mic.

„E pentru prima dată când Valea Jiului, din nefericire și pe nedrept, poate să devină super rentabilă. Știți că astăzi polonezii, care nu pot să mai ia cărbune din Rusia, au un deficit de 8 milioane de tone? Au cerut cărbune României, alături de unguri, sârbi, dar noi nu avem cu ce să-l scoatem. Avem posibilitatea de a exporta cărbune mai mult ca oricând, cu 100 la sută adaos, dincolo de ce putem produce pentru termocentrala noastră ca să reducem prețul la energie".

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro