Evenimentul Zilei > Politica > Cum își îngroapă România suveranitatea și independența energetică. Acuzații făcute de un europarlamentar
Cum își îngroapă România suveranitatea și independența energetică. Acuzații făcute de un europarlamentar

Cum își îngroapă România suveranitatea și independența energetică. Acuzații făcute de un europarlamentar

România nu mai are independența energetică, vitală pentru ca orice țară șă-și mențină suveranitatea, acuză un politician.

România îi distruge independența energetică și independența. Europarlamentarul Cristian Terheș a făcut o vizită la o mină din Lupeni și a tras câteva concluzii. Într-o postare publicată pe pagina de Facebook, politicianul acuză factorii de decizie din țara noastră că își „îngroapă suveranitatea”.

„România își îngroapă suveranitatea și independența energetică”

„Am văzut cu ochii mei, la sute de metri sub pământ, în mina Lupeni, cum România își îngroapă suveranitatea și propria independență energetică

Am intrat în mina Lupeni (jud. Hunedoara) pe data de 18 martie 2021 până la locul de unde se scoate efectiv cărbunele (abataj), deoarece am dorit să văd cu ochii mei condițiile de lucru din mină și tehnologia folosită pentru extracția cărbunelui. Experiența din mină e foarte greu de descris în cuvinte. De aceea voi lăsa fotografiile din această postare să vorbească de la sine. În postări ulterioare voi publica și înregistrări video din subteran.

Fără energie electrică nu poate funcționă nici o economie

Până la a descrie, însă, ce e în mină, vreau să vă spun că minerii sunt niște oameni fantastici: bravi români, care-și iubesc familiile și se sacrifică pentru ele (la propriu!).

Iar cu forță propriilor mușchi scot cărbune pentru că termocentralele Mintia și Paroșeni să producă energie electrică pentru o țară condusă de niște politicieni iresponsabili. Care din slugărnicie față de birocrații de la Bruxelles sau din interese politico-financiare meschine, îngroapă sectorul termoenergetic romanesc și, implicit, suveranitatea și independența energetică a României.

Fără energie electrică nu poate funcționă nici o economie. Iar energia electrică produsă din cărbune este cea mai sustenabila, fiind centura de siguranță în cazul apariției unor fenomene naturale extreme. Cu toate astea, de zeci de ani de zile nu s-au făcut investiții serioase în minerit, așteptând toți liderii politici să îl închidă, pretextând că nu e rentabil. ” A scris europarlamentarul.

„De 2 ani România este net importatoare de curent”

„Sectorul termoenergetic pe cărbune, unde intră și sectorul minerit, este un element important al sustenabilității energetice a României, generând azi cca. 20% din totalul de energie electrică produsă în Romania zilnic.

Dacă acest act de trădare națională, constând în distrugerea mineritului romanesc, nu este oprit România fi condamnată la subdezvoltare, deoarece fi pusă total în dependență energetică. Deja de 2 ani România este net importatoare de curent, în contextul în care, până în urma cu câțiva ani, Romania exporta energie. Dacă se va închide și cât a mai rămas din minerit și termocentralele pe cărbune, așa cum se dorește în prezent, Romania fi damnată economic.

„Lupta este pentru apărarea suveranității”

De prea mult timp minerii au fost batjocoriți și sectorul termoenergetic subminat pentru a mai tăcea. Dacă lupta minerilor este pentru supraviețuire, după ce sunt batjocoriți, nefiindu-le plătite salariile la timp, pentru noi, ceilalți, lupta este pentru apărarea suveranității României și independentei ei energetice.

Nu poți avea suveranitate națională fără independență energetică! Din acest punct de vedere, pot spune fără exagerare , prin ceea ce fac, minerii lupta pentru suveranitatea României. N-am cuvinte suficiente de respect și apreciere pentru tot ceea ce minerii fac. Le spun doar nu sunt singuri și le urez “Noroc bun”, oameni buni!”. A mai scris Cristian Terheș. În continuarea postării, care poate fi citită aici, el a vorbit despre ce a văzut în mină.