Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus aproximativ 30 de km din Swidnikla până la mina din estul Poloniei. El a sperat să cumpere câteva tone de cărbune pentru el și familia sa. „Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă”, a spus el, după trei nopți de dormit în mașina, la o coadă de camioane, tractoare care tractau remorci și mașini private.
Bărbatul a mărturisit că nu credea vreodată că va vedea aceste imagini. În plus, el a mai adăugat că aceste cozi formate amintesc de vremurile comuniste. Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire. Astfel, familia lui se confruntă acum cu penurie și creșteri de prețuri, după ce Polonia și Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.
Polonia a interzis achizițiile de cărbune cu efect imediat în aprilie,
În replică, UE a obligat celelalte țări să le elimine până în august. Polonia produce peste 50 de milioane de tone din propriile mine în fiecare an. Totuși, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic din cauza prețurilor competitive și a faptului că cărbunele rusesc este vândut în bucăți mai potrivite pentru uz casnic.
Cererea în creștere a forțat Bogdanka și alte mine controlate de stat să raționalizeze vânzările sau să ofere combustibilul cumpărătorilor individuali prin intermediul platformelor online, în cantități limitate. Artur a mai precizat că a strâns documente de la familia sa extinsă, în speranța de a-și ridica toate alocațiile de combustibil deodată.
Planurile minei din Polonia
Mina plănuia să vândă vineri, 26 august, combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării. De asemenea, a continuat vânzările în weekend pentru a reduce timpii de așteptare, a declarat Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei Bogdanka. Limitele sunt stabilite pentru a preveni depozitarea exagerată sau chiar vânzarea de locuri la coadă, a mai spus Choma.
Ca toate minele de cărbune poloneze, Bogdanka vinde de obicei cea mai mare parte a cărbunelui pe care îl produce la centralele electrice. Anul trecut, a vândut mai puțin de 1% din producție clienților individuali. Astfel că nu are logistica necesară pentru a vinde combustibil direct cumpărătorilor individuali.
Lukasz Horbacz, șeful Camerei de Comerț pentru Cărbune din Polonia, a declarat că scăderea importurilor rusești a început în ianuarie, când Moscova a început să folosească căile ferate pentru transportul militar. „Dar principalul motiv al penuriei este embargoul care a intrat în vigoare imediat. A dat piața peste cap”, a declarat el.
Polonia susține clima din întreaga lume
În ultimii ani, Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE în materie de climă. În plus, a ocupat poziția unui apărător ferm al cărbunelui care generează până la 80% din electricitatea sa. Totuși, producția de cărbune a scăzut constant, pe măsură ce costul exploatării miniere la niveluri mai profunde crește.
Consumul de cărbune s-a menținut în mare parte constant, ceea ce a determinat o creștere treptată a importurilor. În 2021, Polonia a importat 12 milioane de tone de cărbune, dintre care opt milioane de tone proveneau din Rusia. Cele opt tone au fost utilizate de gospodării și centrale termice mici.
În iulie, Polonia a ordonat către două companii controlate de stat să importe câteva milioane de tone de combustibil din alte surse, inclusiv Indonezia, Columbia și Africa. De asemenea, țara a introdus subvenții pentru proprietarii de case care se confruntă cu o dublare sau triplare a prețului cărbunelui față de iarna trecută. „Până la 60% dintre cei care folosesc cărbune pentru încălzire pot fi afectați de sărăcia energetică”, a spus Horbacz, potrivit Reuters.